Política 23/04/2011

Els partits cedeixen protagonisme als seus caps de llista per Barcelona

Acn
3 min

BarcelonaLa diada de Sant Jordi d'enguany arriba quan just queda un mes per a les eleccions municipals. És per això que els partits cedeixen protagonisme als seus caps de llista per Barcelona. Els candidats d'ERC i d'ICV-EUiA, per exemple, seran els representants de les seves formacions en la recepció que organitza el Govern, que aquest any se celebrarà al Palau de la Generalitat en lloc de a Pedralbes. Amb aquest canvi, la Generalitat estalvia 182.000 euros. Aquest any s'ha convidat un centenar de persones, enfront de les més de 3.000 de Pedralbes. A més de la recepció, hi haurà un acte de solidaritat amb el Japó a la Sagrada Família, en què intervindrà el president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquesta diada de Sant Jordi, el Govern ha organitzat una recepció al Palau de la Generalitat amb un acte litúrgic a la capella Sant Jordi. Després de la celebració litúrgica, el president de la Generalitat ha assistit a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats muntaran al pati Gòtic del Palau.

Per part del PSC hi participarà el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal; també estarà present la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho; els representants de CiU seran l'expresident Jordi Pujol, el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, entre d'altres; d'ERC hi haurà el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Portabella, l'únic representant; el mateix passarà amb ICV-EUiA, que estarà representada per Ricard Gomà, i també hi serà el candidat de C's per Barcelona, Jordi Cañas. Això sí, tant Portabella com Gomà ja han dit que no participaran en l'acte litúrgic.

La novetat d'aquest any, a banda del trasllat de la recepció de Pedralbes a la Generalitat, és la celebració d'un acte institucional a la Sagrada Família en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol del Japó. De fet, l'executiu va declarar el 23 d'abril com a Dia de la Solidaritat amb el Japó.

L'acte tindrà lloc al temple de Gaudí en deferència a l'interès que els japonesos mostren per l'obra de l'arquitecte català. L'homenatge començarà a les 12 hores a la façana del Naixement, on hi haurà diferents manifestacions artístiques de la cultura catalana i japonesa. Hi haurà dansa contemporània, cançons i balls populars com les caramelles, lectura de poemes, música clàssica i papiroflèxia, entre altres.

Entre les dues torres centrals del temple es desplegarà un cercle de color roig evocant la bandera japonesa, i a la façana es col·locaran desenes de grues d'origami, símbol japonès que representa el desig de curació.

La presentadora de l'acte serà l'actriu Montserrat Carulla, que anirà vestida amb un quimono blanc, d'acord amb la manera d'expressar el dol al Japó. El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'ambaixador del Japó a Espanya, Fumiaki Takahashi, pronunciaran discursos.

Els caps de llista per Barcelona dels partits del Parlament seran protagonistes en aquest Sant Jordi preelectoral. Així, Jordi Portabella i Ricard Gomà seran les veus que representin ERC i ICV-EUiA en els dos actes institucionals, i el mateix farà el candidat de C's, Jordi Cañas. Pel que fa a l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també participarà en la recepció de la Generalitat i en l'acte de la Sagrada Família, però en el primer cas estarà acompanyat pel president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal. Pel que fa al PPC, Camacho anirà sempre acompanyada pel seu candidat per Barcelona, Alberto Fernández Díaz. L'alcaldable de CiU té la seva agenda pròpia, amb diverses aparicions públiques durant tota la jornada.

Si l'any passat era la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut el principal tema de debat polític en la diada de Sant Jordi, la festa estarà marcada aquest any per la proximitat de les eleccions municipals i per la situació de les finances de la Generalitat, amb la reclamació del fons de competitivitat al govern espanyol i la possible articulació d'un front unitari a Madrid dels partits catalans.

stats