PLE DEL PARLAMENT
Política 14/04/2011

CiU i PP impedeixen obrir el debat sobre l'energia nuclear al Parlament

La cambra catalana sí que aprova per unanimitat reclamar a l'Estat que actualitzi els plans de seguretat de les centrals nuclears

Redacció
2 min
Central d'Ascó, una de les tres nuclears catalanes.

BarcelonaDesprés de l'accident a la central nucelar japonesa de Fukushima, molts països s'estan qüestionant el paper d'aquesta font d'energia, excepte Catalunya, el territori més nuclearitzat de l'Estat i el quart d'Europa. ICV-EUiA volia portar aquest debat al Parlament, però la seva moció, debatuda aquest matí al Ple, ha estat rebutjada amb els vots en contra de CiU i PP i els favorables de PSC, ERC i el grup mixt. Els ecosocialistes proposaven realitzar un debat específic sobre aquesta temàtica a la cambra catalana i crear una Taula de l'energia formada pel Govern, els grups parlamentaris, ajuntaments afectats, empreses del sector, experts i representants de la societat civil –com ecologistes o sindicats–.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha assegurat que s'han "esquerdat la credibilitat i totes les promeses que afirmaven que l'energia nuclear era barata, segura i abundant" i "Catalunya no pot quedar-se al marge d'un debat que afecta a la competitivitat i al futur del país". “No sé si es perquè tenen al·lèrgia al debat o perquè a la indústria nuclear, la gran guardiola de fer diners, li incomoda aquest debat o per totes dues coses”, ha criticat el dirigent ecosocialista. El diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó li ha replicat que el debat tindrà lloc al si del Govern durant "tota la legislatura", atesa la seva complexitat, i ha qualificat "d'exageració inacceptable en el debat parlamentari" l'afirmació d'Herrera que Fukushima és "un nou Txernòbil".

Tanmateix, tots els partits han donat suport als punts de la moció d'ICV-EUiA referents a reiterar el rebuig a la instal·lació d'un magatzem temporal Ascó i a reclamar a l'executiu estatal que actualitzi els plans de seguretat "garantint que les centrals nuclears puguin superar qualsevol incident que impedeixi el subministre elèctric extern" i que en un termini de tres mesos presenti un pla de treball i un calendari per donar ple compliment a la implantació del Pla d'emergència nuclear de Tarragona. Herrera ha celebrat l'aprovació d'aquests punts, que van "més enllà del que han aconseguit altres països de la comunitat internacional".

stats