CORRUPCIÓ
Política 15/12/2014

El jutge certificarà abans de Nadal si envia la infanta a judici

Cristina de Borbó pagarà ja els 600.000 euros que reclama el fiscal

Antònia Artigues
3 min

PalmaNo hi ha cap precedent a les illes Balears d’un judici de la transcendència, rellevància i ressò que tindrà la vista oral del cas Nóos. A hores d’ara encara es manté una incògnita determinant: si la infanta Cristina haurà d’asseure’s al banc dels acusats al costat del seu marit, Iñaki Urdangarin, sobre qui pesa l’amenaça de penes altíssimes de presó, d’entre 19 i 26 anys. El jutge encarregat del cas, José Castro, ho aclarirà possiblement abans de Nadal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es dóna pràcticament per segur que la germana del rei Felip VI serà encausada per Castro i, per tant, sotmesa a judici. Si fos així, capitalitzaria totes les mirades, tot i ser una acusada secundària pel que fa a responsabilitats penals. Només un viratge del cas -que la seva defensa intenta forçar però que pocs preveuen que passi- l’eximiria d’asseure’s al banc dels acusats. Com a gest d’anticipació, la infanta té previst pagar a principis d’aquesta setmana els 587.413 euros que li demana el fiscal com a beneficiària a títol lucratiu dels delictes fiscals que s’atribueixen a Urdangarin. Una última maniobra per convèncer Castro d’evitar el judici a la infanta.

El judici serà un macroprocés inèdit no tant pel nombre d’acusats -segurament entre 15 i 20-, com pel perfil d’alguns, especialment els dos membres de la família reial d’Espanya -la infanta i Urdangarin- acusats de delictes de corrupció. Fins i tot si no s’obrís judici contra Cristina de Borbó, l’expectació mediàtica no afluixaria, ja que la infanta haurà de declarar perquè ho ha demanat la Fiscalia Anticorrupció. Encara que el fiscal Pedro Horrach no la considera autora de delictes, entén que s’ha lucrat amb els fons irregulars obtinguts pel seu marit, que el matrimoni va manejar a través de la seva societat Aizoon.

La pressió que suposa la preparació del judici del cas Nóos ja comença a créixer. Tot i que encara no hi ha hagut cap plantejament formal -ni tan sols inicial-, el judici ja provoca les primeres especulacions i preocupacions en els responsables de l’Audiència de Palma i del Tribunal Superior de Justícia de les Illes. Són molt conscients que serà una prova de foc, tant per la logística com pel nombre d’acusats, a més de la seguretat que s’exigirà i la pressió mediàtica. Tot haurà d’estar calculat al mil·límetre sense marge d’error.

L’Audiència de Palma vol fixar la data del judici ben aviat, de manera que a principis de l’any 2015 ja es pugui saber quan tindrà lloc. Les previsions situen la vista després de l’estiu del 2015 o, com a molt tard, en l’últim trimestre. Hi ha ganes que el judici sigui com més aviat millor, però també amb el temps suficient perquè el tribunal a qui li toqui per estricte torn de repartiment entre magistrats pugui examinar la causa i encarar la vista en condicions.

A la recerca d’un emplaçament

Després de la data, el més important serà trobar un escenari adequat on fer el judici. La seu de l’Audiència difícilment podrà acollir-ne un d’aquestes dimensions. Fer la vista allà suposaria “envair” tot l’edifici i afectaria el funcionament de la resta de tribunals. Ara per ara, l’expectació se centra encara en el jutjat de Castro, que és qui té l’última paraula sobre el futur processal de la infanta. La maniobra de la defensa de demanar el sobreseïment del cas no ha provocat cap reacció en Castro. Castro replicarà les al·legacions de la infanta en la mateixa interlocutòria d’obertura de judici oral. Si l’encausa, no hi haurà recurs possible.

Els motius que al·lega la defensa de la infanta són la doctrina Botín -que descarta obrir judici si només ho demana l’acusació popular i no ho fan ni el fiscal ni la part perjudicada, en aquest cas, Hisenda- i l’article 782.1 de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu l’arxivament del cas si ho demanen el fiscal i el perjudicat. Però fins ara Castro no ha cedit. A les seves mans té la decisió que ara mateix més intranquil·litza la casa reial espanyola.

stats