Política 15/07/2017

Els cessats de l'executiva de Podem acusen Fachin d'acabar amb els partidaris de confluir amb els comuns

Els crítics amb el secretari general denuncien que s'hagi eliminat el Consell Ciutadà com a espai de debat i presa de decisions

Europa Press
2 min
El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin

BarcelonaEls membres de consell de coordinació de Podem Catalunya –l'executiva– cessats el divendres de la setmana passada, Andreu Escobar i Enver Aznar, han acusat el secretari general de partit, Albano Dante Fachin, d'acabar amb els defensors de confluir amb Catalunya en Comú (CatComú).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una carta oberta al Consell Ciutadà Català, els membres del corrent anticapitalista de Podem –Revolta Global– es mostren crítics amb la decisió de cessar-los i que se'ls avisés just abans de la reunió en què es va informar dels canvis "com a fets consumats".

"Aquesta decisió buida el consell de coordinació de tota veu que entengui la confluència com a necessària", exposen a la carta en què assenyalen el nucli de Fachin en la direcció format per la secretària d'organització, Ruth Moreta, la secretària de feminismes i coordinació interna, Noelia Bail, i la secretària de municipalisme, Laura Haba.

Abans de l'assemblea constituent dels comuns del 8 d'abril es van succeir les negociacions entre els actors de l'esquerra alternativa –BComú, ICV, EUiA i Podem– per tancar la confluència i només la formació morada va quedar al marge de l'actual projecte polític, liderat per Xavier Domènech i Ada Colau.

Els signants de la carta assumeixen que hi havia discrepàncies entre els membres de l'executiva, fet que, aclareixen, no va representar mai un problema. La setmana prèvia a la qual Podem va anunciar que trencava les negociacions amb CatComú, però, "va suposar un punt i a part".

Expliquen que en aquest moment alguns membres de la direcció van mostrar el seu rebuig cap a la decisió de no confluir i, especialment, amb la forma de prendre-la "sense respectar els marcs orgànics", de manera que n'hi va haver molts que van decidir no assistir a la roda de premsa. Aquest fet va comportar les crítiques del nucli.

Presa de decisions

És a partir d'aquest moment que la situació es torna "insostenible" perquè, segons l'escrit, s'exclou intencionadament una part del consell de coordinació i s'elimina el Consell Ciutadà Català com a espai de debat.

El Consell Ciutadà Català –format per 35 membres– és l'òrgan de presa de decisions del partit, encara que les secretaries principals, és a dir, l'executiva, la forma el consell de coordinació que Podem va decidir modificar la setmana passada.

Els crítics exposen en la seva missiva que la direcció del partit és cada vegada més "erràtica, amb canvis de línia inesperats i tacticismes permanents", i afirmen que el nucli al qual dirigeixen les crítiques sembla més preocupat de sobreviure políticament que no de defensar un projecte polític coherent.

Amb els canvis, el número dos de Podem, Joan Giner –també de Revolta Global i fins llavors secretari polític del partit–, va perdre diverses de les àrees que gestionava i va passar a ser el secretari d'anàlisi estratègica i canvi polític.

stats