Política 25/10/2013

Chacón acusa les institucions catalanes de manipular la història

La socialista assegura que és "una errada fer el joc a Mas"

M. Eugènia Quetglas
3 min
Chacón amb Tomás Gómez / EFE

MadridLa socialista Carme Chacón ha reaparegut aquest divendres a l'escena política per presentar una conferència del líder del PSOE a Madrid, Tomás Gómez. Chacón ha carregat contra el procés sobiranista català i contra el president de la Generalitat, Artur Mas. Segons ella, ara, des de les institucions catalanes, es dóna una versió de la història de Catalunya i Espanya "fal·laç i infantil". Chacón, davant l'auditori madrileny, ha explicat que segons aquesta història els tres darrers segles no han estat altra cosa que una successió de conteses constants entre catalans i espanyols. "Tots els mals econòmics de Catalunya s'atribueixen a l'espoli de l'Espanya parasitària i subsidiada", ha assegurat l'exministra de Defensa. A l'altre extrem, considera que es projecta la caricatura d'una Catalunya "avara i egoista" entossudida a "emparar i fomentar la seva cultura només per fastiguejar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Chacón ha coincidit amb una part del discurs del govern espanyol en afirmar que des de Catalunya es manipula la història. En aquest cas, el matís és que considera que una part d'Espanya fa el mateix que es retreu a Catalunya. "La nostra no és una història de bons i dolents, sinó de disputes fratricides i de temptatives fraternes de conviure en pau", ha proclamat Chacón, i ha afegit: "No tinc cap dubte que, malgrat tot, avui a banda i banda de l'Ebre predomina el desig de convivència".

El mateix dia i a la mateixa hora que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, es reunien amb el president de la Generalitat, ha assegurat que "és una errada fer el joc a Mas", que "porta dos anys embolicat en la senyera i dient que representa tots els catalans". Segons ella, no es pot confondre Mas amb tot Catalunya, "quan no la representa". No obstant això, i tot i que pot semblar un retret a la reunió dels dos líders socialistes amb el cap del Govern, Chacón ha aplaudit la trobada. Ho considera un "pas endavant en el seny", a diferència del que practica Rajoy, "ignorar el problema i encreuar-se de braços".

Chacón ha proclamat que la independència de Catalunya no és possible ni desitjable perquè suposarà quantiosos perjudicis econòmics i socials per a tothom, i ha avisat de la urgència de solucionar l'espiral "d'enemistat entre Catalunya i la resta d'Espanya", que afecta de forma perillosa la convivència. Aquí ha entonat un 'mea culpa' parcial. En aquest punt, ha assegurat que quan s'arriba a una situació com l'actual "és que tots hem comès errors". L'exdiputada ha admès que els socialistes "no sempre l'han encertada", tot i que "mai no han incitat a l'odi, ni han malmès la convivència ni han fet de l'enfrontament entre espanyols l'eix de la seva política".

Primàries

L'acte d'avui havia creat una gran expectació interna dins el PSOE. S'especulava sobre un gest inequívoc d'ella o de Gómez que s'interpretés com una candidatura a les primàries del PSOE, però no ha estat així, només ha llançat una idea que dóna peu a fer volar coloms. Chacón, que ha viatjat expressament des dels Estats Units per presentar el discurs de Gómez, s'ha referit a la figura d'un vol transatlàntic i la política. Ha manifestat que l'Estat travessa "turbulències" i que ningú es pot "aferrar als comandaments" de l'avió, perquè es necessita “una nova tripulació de refresc”, que es pot interpretar com que s'ha acabat el temps d'Alfredo Pérez Rubalcaba al capdavant del PSOE.

stats