Els cinc equips de coordinació no frenen les crisis al Govern

Les cúpules d'Esquerra i Junts encara no s'han trobat després de la crisi pels pressupostos

5 min
El president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró conversen, acompanyats de la resta de membres del Govern, en l'acte institucional per commemorar el quart aniversari de l'1-O

BarcelonaUna de les novetats de l’acord de legislatura entre el president, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, era la creació de fins a cinc òrgans de coordinació de la coalició per evitar els sotracs de la presidència de Quim Torra, marcada per les pugnes dins el Govern. Però, mig any després, la realitat constata que aquests mecanismes –recomanats en els governs de més d’un color– no han servit per apaivagar la tensió entre Esquerra i Junts ni per evitar la crisi per l’ampliació de l’aeroport del Prat, la de la taula de diàleg i ara la dels pressupostos del 2022. De fet, encara ara no s'ha fixat data per a la trobada entre socis de l'executiu que Sànchez va demanar a Aragonès després de la topada pels comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tramitació dels pressupostos ha evidenciat l'escassa efectivitat d'aquests espais de coordinació. El dia que la CUP va anunciar que presentaria esmena a la totalitat als comptes es va convocar una cimera al Palau de la Generalitat al més alt nivell: hi era el president Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresident, Jordi Puigneró; el conseller d’Economia, Jaume Giró; la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el director de l’Oficina del President, Sergi Sabrià; els diputats d’Esquerra Josep M. Jové i Marta Vilalta, i els membres de Junts Jordi Sànchez –secretari general– i Albert Batet –president del grup parlamentari–. En teoria havia de servir per fixar una estratègia comuna per a la negociació dels pressupostos que no va durar ni 24 hores: Aragonès va activar la via de pactar amb els comuns i Junts li va dir que això no estava acordat

La delegació d'ERC en les reunions de coordinació amb Junts

De què van parlar, doncs, a la trobada? Fonts coneixedores de les converses asseguren que s'hi van tractar uns quants escenaris. El primer, mantenir la CUP com a únics socis fins i tot preveient –una opció sense suports– la pròrroga pressupostària. El segon, verbalitzat per Aragonès, activar la via dels comuns per salvar els pressupostos –es va descartar el PSC– després del no de la CUP. L’acord va ser insistir en l’esquerra anticapitalista, malgrat que el president explorés un escenari alternatiu amb En Comú Podem. Per tant, Junts sabia que obriria aquesta via –hi va manifestar el desacord, però acceptava el lideratge d’Aragonès–. Ara bé, desconeixia que el cap de l’executiu ho anunciaria al ple. L’oferta pública del president a Jéssica Albiach va generar malestar als socis i va provocar una altra reunió amb més o menys el mateix format dimecres al migdia a la Casa dels Canonges, on es va acordar que seria Aragonès tot sol qui es reuniria amb els comuns la mateixa tarda. Tot i aquesta segona trobada, el cap de setmana els dos socis tornaven a topar i Junts descartava a última hora assistir a la reunió clau amb els comuns de diumenge a la tarda. Per tant, les dues reunions al més alt nivell de la setmana passada no van servir per consensuar una única estratègia de negociació dins l’executiu. 

La delegació de Junts que participa en les reunions habituals de coordinació

Trobades de comunicació 

Aquestes dues cimeres responen a l’equip de seguiment de l’acord (ESA), previst al pacte de legislatura entre Esquerra i Junts. Segons l’acord, s’han de reunir de manera quinzenal i hi ha d’haver com a mínim una persona del Govern, una del partit i una altra del grup parlamentari dels dos partits. Fins ara no s’ha complert la periodicitat i els membres varien. Normalment de Junts hi són el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font, o el vicepresident Puigneró, depenent de la importància, i Batet i Sànchez. Per part d’ERC, Sabrià, Vilalta i Jové. Si el tema és més important s’hi incorpora Aragonès. I, si hi ha el president, també hi participa Borràs. Aquests equips són els encarregats de fer un “seguiment polític” del compliment dels pactes així com la “resolució dels conflictes interns” de la coalició. Ara per ara, no se'n surten.

Però aquest no és l’únic equip en marxa. Dimecres al Parlament també es va reunir una altra comissió, l’equip de coordinació de comunicació que té la missió de definir un “únic relat comunicatiu” de l’executiu i que fins ara tampoc ha garantit un discurs unitari dels socis de coalició: un dels seus integrants reflexiona que, si no hi ha acord a escala política, és molt complicat arreglar-ho comunicativament. A la trobada dimecres a la cambra –paral·lelament a la negociació de pressupostos–, es van abordar incidents anteriors i la manera d'evitar-los. En una taula en forma de U que presidien el director general de comunicació, Carles Foguet (ERC), i la portaveu, Patrícia Plaja, hi havia a una banda pels republicans Sabrià, Oriol Duran (secretari de mitjans de comunicació); Marçal Sarrats, cap del gabinet de comunicació del president; Jordi Vera (cap de l’oficina de comunicació del Govern), i a l’altra per part de Junts el cap de comunicació del partit, Pere Martí; la cap de comunicació de Puigneró, Vanessa Hernández; Javi Lara (cap de gabinet d’Albert Batet) i el secretari de difusió, Jofre Llombart. Malgrat que el pacte de legislatura indica que aquesta trobada s’ha de fer com a mínim cada tres mesos, era el primer cop que es reunia en aquesta legislatura. No es van tractar els pressupostos –tampoc hi havia pacte polític per fer-ho–, però sí que va sortir la crisi de l’aeroport: ERC va retreure a Junts que reaccionés a la cancel·lació de la inversió del govern espanyol des d’un faristol del partit a Brussel·les (en lloc d’un espai institucional) i JxCat va retreure a Esquerra que Plaja digués que no descartava que alguns consellers participessin en la mobilització contra l’ampliació del Prat. Un parell de problemes que queden lluny ara arran de la crisi dels comptes. 

Sergi Sabrià, cap de l'Oficina del president, i el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet

Coordinació al Govern 

El que funciona de manera més fluida, reconeixen diverses fonts, són les reunions a escala governamental. Aragonès i Puigneró es reuneixen cada dimarts abans del consell executiu i també tots els directors de comunicació dels departaments el dilluns a dos quarts de quatre per coordinar el missatge. També tenen converses de manera periòdica els grups parlamentaris per acordar iniciatives a la cambra.

El que no es preveu de moment és que els consellers tornin a les colònies: l’executiu va fer unes jornades a la Vall d’en Bas en ple debat sobre l’aeroport del Prat que tampoc va evitar la crisi sobre l’ampliació de la tercera pista.

Des del mateix executiu reconeixen que hi ha un evident marge de millora.

stats