Una cinquantena de pactes entre els socialistes i independentistes

Barcelona ha sigut una de les excepcions a la norma en el terreny dels pactes entre el PSC i l’independentisme. Segons el recompte de l’agència Efe, els socialistes han tancat una cinquantena de pactes locals amb ERC o JxCat al territori, on la dinàmica local tendeix a imposar-se a la nacional. La tensió del Procés no ha afectat els municipis tant com es podria preveure en les relacions dels socialistes amb els partits al Govern, molt deteriorades tant al Parlament com a l’Ajuntament de Barcelona. I es manté, doncs, la tendència d’abans del 26-M, quan, tot i el trencament d’una quarantena de pactes posterior a l’1-O i el 155, el PDECat mantenia 35 pactes amb el PSC, i els republicans, fins a 24.

A partir de l’autonomia que el partit de Miquel Iceta assegura que dona als seus grups municipals, els socialistes han fet tota mena de pactes amb l’objectiu de governar o donar estabilitat als mandats que tot just s’inicien als pobles i ciutats. Una estratègia que en diverses ocasions ha boicotejat l’intent de les direccions d’ERC i JxCat d’imposar el respecte mutu allà on un dels dos partits era primera força. A Figueres, per exemple, els socialistes han pactat amb ERC per desbancar JxCat, que va guanyar les eleccions. Hi ha hagut una situació semblant a Sant Cugat, en aquest cas també amb el suport de la CUP, o a Tàrrega, on els socialistes donen suport al pacte de d’ERC i cupaires que impedeix un govern de l’antiga Convergència. Amb els republicans també hi ha hagut acords a Altafulla o Oliana, i també a Abrera, on, tot i que els socialistes tenien majoria absoluta, han integrat els d’Oriol Junqueras al govern, una possibilitat ja avançada per l’ARA. A l’altra cara de la moneda, casos com el de Llançà, on l’aliança PSC-JxCat ha impedit que governin els republicans tot i la seva victòria el 26 de maig. Els acords dels d’Iceta amb l’espai de Carles Puigdemont s’ha repetit en llocs com ara Calella, Vilafranca del Penedès, Lloret de Mar, Cassà de la Selva, Vila-seca o el Pont de Suert.

La voluntat del PSC des de l’any passat era refer ponts amb les forces independentistes als municipis per garantir la governabilitat després del 26-M, i havia mantingut contactes amb les formacions al Govern amb aquest objectiu, tal com va avançar aquest diari al desembre. El fet que ERC i JxCat tombessin els pressupostos del PSOE a l’Estat i vetessin Miquel Iceta com a senador no han sigut motius suficients per no entendre’s amb ells, quan ha sigut necessari (i no sempre), en l’àmbit local.

Més continguts de