Política 02/02/2019

L'ANC anuncia accions "més directes" que suposin "assumir riscos" després de la tancada a la Comissió Europea

Es plantarà davant el palau de la Generalitat des del dilluns fins al març per demanar la República

Agències
3 min
Una cinquantena de persones es concentren davant la seu de la Comissió Europea per donar suport als qui hi han dormit

BarcelonaDesprés que una vintena de membres de l'ANC passessin aquesta nit a la seu de la Comissió Europea a Barcelona, la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha anunciat un "canvi" en les protestes "típiques" de l'ANC per anar cap a unes accions "més directes" que representin "assumir riscos", seguint sempre –això sí– els principis de la "lluita no violenta i la resistència pacífica".

Per a Paluzie, la repressió política amb què considera que s'està convivint no ha de fer perdre els objectius polítics de l'entitat, i per això aposta per accions que permetin "afeblir els pilars del poder de qui ens oprimeix". A la sortida de la tancada, Paluzie ha assenyalat la UE com a "còmplice" de l'Estat "opressor i autoritari", i ha qualificat de "vergonyosa" la seva actitud. La presidenta de l'entitat ha assegurat que l'acció d'aquest dissabte "ha molestat" la UE i ha insistit que se la continuarà molestant. Per a Paluzie, cal mantenir-se "ferms i determinats" per "reforçar" l'objectiu de fer "efectiva" la independència declarada el 27-O.

La vintena de persones que han passat la nit a la seu de la Comissió Europea de Barcelona després de la mobilització de l'Assemblea per denunciar el trasllat dels presos polítics han abandonat l'edifici a les 11 del matí, tal com estava previst. El vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, ha agraït les mostres de suport i ha reclamat que Europa sigui "fidel" als valors democràtics.

Abans, una cinquantena de persones s'han concentrat davant la seu de la Comissió per donar suport als que hi havien passat la nit. Alguns dels concentrats van passar tota la nit davant l'edifici, situat a la cantonada del passeig de Gràcia i el carrer Provença, i d'altres s'hi han anat afegint des de primera hora del matí per continuar reivindicant els missatges "Self-determination is a right, not a crime" i "Make a move" de la pancarta que s'hi va penjar.

Algunes persones s'han acostat a la mobilització aquest dissabte amb pancartes amb "Fake Justice" o "Judici a la democràcia" i estelades en una mobilització on el color groc, en suport als líders independentistes a la presó, també hi era present sobretot amb gorres i bufandes.

A Sant Jaume

Però les accions més directes no només tindran Europa com a objectiu. L'ANC es plantarà des d'aquest dilluns fins a l'1 de març a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el palau de la Generalitat, per exigir al Govern que compleixi amb "el mandat" de l'1-O i implementi la república. Segons un correu electrònic dirigit als socis de l'ANC, al qual ha tingut accés Europa Press, a partir del 4 de febrer i durant 20 dies, cridaran la ciutadania a concentrar-se a la plaça de 9 a 21 hores per recordar el Govern la seva "obligació que dur a terme el mandat que el poble de Catalunya li va donar l'1 d'octubre de 2017". També està previst desplegar una pancarta sota el lema 'Què esteu fent per aplicar el mandat de l'1 d'octubre?': "Mentre no tirem endavant aquest mandat estarem permetent que la repressió faci el seu efecte i nosaltres, el poble mobilitzat, estem aquí. És necessari que el Parlament i el Govern facin la seva part", demana l'ANC.

Per fer possible aquestes accions, que impulsen les territorials del Barcelonès, l'ANC reclama la implicació de voluntaris, als quals demana que s'apuntin els dies de la convocatòria i facin les "màximes hores possibles". "Per què estem en un Govern autonomista i permetem que hi hagi aquesta farsa de judici?", pregunta l'entitat, que considera que és perquè no s'ha aplicat el resultat de el 1-O, i per això volen canalitzar la seva ràbia i indignació a qui pot revertir la situació, el Govern i Parlament, diuen.

stats