Política 21/12/2015

El cinturó metropolità es passa al lila

En Comú Podem arrasa i acaba amb l’hegemonia del PSC als seus feus històrics

Albert Vidal
3 min
El cinturó metropolità  es passa al lila

BarcelonaEl terratrèmol que va esfondrar ahir el bipartidisme a Espanya va venir acompanyat d’una forta convulsió a l’àrea metropolitana de Barcelona. El mapa del cinturó, que es tenyia invariablement del vermell del PSC votació rere votació, ha viscut un canvi radical en la seva gradació cromàtica. Un color es manté com a hegemònic, però ja no és el vermell, sinó el lila d’En Comú Podem. En efecte, la formació que aglutina Iniciativa per Catalunya Verds, En Comú, Equo, Esquerra Unida i Alternativa i Podem va aconseguir la victòria en ciutats tan fidels al socialisme com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà de Llobregat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC cedeix el tron

La caserna d’hivern socialista es passa massivament a En Comú

Els dirigents del PSC admeten que la seva estratègia davant un escenari polític en què han deixat de ser una força principal passava per fer-se forts en places municipals i especialment a l’àrea metropolitana, on fins ahir eren la primera força de manera destacada. A les últimes eleccions generals, el PSC va ser el partit més votat en 13 dels 16 municipis més poblats del cinturó. I a les municipals del maig mantenien el primer lloc en 11 d’aquestes 16 ciutats, amb dominis aclaparadors a l’Hospitalet de Llobregat (on governa Núria Marín), Santa Coloma de Gramenet (territori de Núria Parlon) i Cornellà de Llobregat (on Antonio Balmón no troba rival). Ni tan sols en aquests feus tan fidels van guanyar ahir: les casernes d’hivern del socialisme són ara una gran taca lila.

L’espanyolisme, derrotat

PP i Ciutadans cauen als seus principals feus

El boom lila també ha colpejat durament els dos partits que més frontalment s’han oposat al procés sobiranista a Catalunya. El PP, que el 2011 va guanyar a Castelldefels, on també va ser la força més votada a les municipals del maig, va veure com En Comú Podem guanyava també en aquest feu. Més dolorosa serà per als populars la patacada a Badalona: passa dels 30.500 vots del maig als 15.900 d’ahir: de primera a tercera força. També Ciutadans va patir un cop dur: va ser primera força a l’Hospitalet, la segona ciutat més poblada, amb un 23% de vots a les eleccions del 27-S; ahir es va haver de conformar a ser tercera amb un 15%. En les recents eleccions al Parlament també va ser la força més votada a Castelldefels, Esplugues, Gavà, el Prat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi i Viladecans. Ahir no només no va poder repetir cap d’aquestes victòries sinó que, a més, només va ser segona força a Castelldefels. A la resta, per sota.

Sant Cugat, feu convergent

Democràcia i Llibertat només guanya a la ciutat de Conesa

Convergència i Unió va tenir a les generals del 2011 un 27% dels vots a tota la demarcació de Barcelona, i ahir Democràcia i Llibertat es vahaver de conformar amb un 13%. Fruit d’això, la formació convergent només va ser la força més votada a Sant Cugat del Vallès, amb un 22% dels vots, superant per poc En Comú Podem (20%). Democràcia i Llibertat no va guanyar a l’altre municipi del cinturó on el 2011 havia cantat victòria: a Mataró va passar de primera a cinquena força.

Sense profetes

Mas, Junqueras, Rivera, Iceta i Albiol, derrotats a casa seva

ERC no va guanyar a Sant Vicenç dels Horts, el municipi del seu líder, Oriol Junqueras. Li va passar el mateix a Xavier García Albiol (Badalona) i a Artur Mas, Miquel Iceta i Albert Rivera (Barcelona). Als seus municipis natals hi va guanyar En Comú Podem.

stats