Política 14/10/2019

Ciutadans s'estimbaria el 10-N mentre que Vox es dispararia, segons una enquesta a 'El Mundo'

El sondeig somriu al PP i manté escons al PSOE, que perdria intenció de vot en favor de Més País

Ara
2 min
Ciutadans s'estimbaria el 10-N mentre que Vox es dispararia, segons una enquesta a El Mundo

BarcelonaA poc menys d'un mes perquè se celebrin nous comicis a l'Estat després que fracassés l'intent de formar govern derivat dels resultats del 28 d'abril, les enquestes continuen sense somriure a Ciutadans. De fet, segons un sondeig publicat aquest dilluns a El Mundo, la formació d'Albert Rivera s'estimbaria a les urnes el 10 de novembre i tan sols aconseguiria 21 escons enfront dels 57 que va obtenir en els últims comicis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una pèrdua de diputats que aniria en detriment de la formació ultra de Vox, que anotaria fins a 31 escons, set més que en les eleccions de l'abril, en què va entrar per primera vegada al Congrés de Diputats amb 24 escons. El resultat que l'enquesta vaticina al partit de Santiago Abascal l'acostaria notablement a Unides Podem, que obtindria 34 diputats, vuit menys que a les últimes eleccions.

Més enllà de la caiguda de Ciutadans i Unides Podem, el sondeig també preveu un descens lleuger al PSOE pel que fa a intenció de vot (quatre dècimes menys que el 28 d'abril), tot i que sumaria 124 escons, un més que als últims comicis. Així, tot i que els socialistes robarien vots a Cs i Unides Podem –els mateixos que li entrega, segons el rotatiu–, en perdria en favor de la nova força d'Íñigo Errejón, Més País, que aspira a tenir un lloc al tauler polític estatal.

L'enquesta somriu al PP

En qualsevol cas, si hi ha un beneficiat de la repetició electoral a ulls del sondeig d'El Mundo és el Partit Popular, que guanyaria trenta escons més que en els comicis de l'abril i passaria dels 66 diputats als 96. La majoria d'enquestes preveuen un resultat pròxim als 100 escons per als de Pablo Casado, a qui, tot i que els resultats són favorables gràcies al flux de votants provinent de Cs, no aconseguiria frenar la fuga de paperetes cap a la ultradreta de Vox.

El partit de Santiago Abascal, doncs, també sortiria reforçat de la repetició electoral arreplegant fins a un 6,4% de vots de la formació taronja. A més, la sentència del Procés i l'anunci definitiu d'exhumar Franco del Valle de los Caídos permetria als ultres atraure nous votants amb un discurs dur per a aquells que considerin tou el veredicte del Suprem o reneguin de la decisió del govern de l'Estat, que haurà de realitzar-se el 21 o 22 d'octubre, abans dels nous comicis.

La sentència del Procés

A més, el sondeig també pregunta als enquestats sobre l'horitzó que obrirà la sentència del Procés, que es coneixerà amb tota probabilitat aquest dilluns, 14 d'octubre, i que, segons totes les informacions, sentenciarà els dirigents per sedició i malversació.

Sigui com sigui, el 51% dels consultats creu que el president de la Generalitat, Quim Torra, no acatarà el veredicte i que, per tant, "tornaran a desafiar l'Estat", davant un 24% que considera que no hi haurà noves detencions. Per partits, la meitat de votants socialistes afirmen que hi haurà un "nou episodi de desacatament", com també dos de cada tres electors populars i de Vox i gairebé tres de cada quatre de Ciutadans.

stats