Política 03/04/2018

Ciutadans equipara la Fundación Francisco Franco amb l'ANC i Òmnium

Villegas afirma que totes "defensen valors que van en contra clarament dels valors constitucionals"

Ara
2 min
Ciutadans equipara la Fundación Francisco Franco amb l'ANC i Òmnium

BarcelonaEl secretari general de Ciutadans (Cs), José Manuel Villegas, s'ha mostrat partidari aquest dimarts de debatre la il·legalització de les associacions independentistes en al·lusió a l'ANC i Òmnium, i les ha equiparat amb la Fundación Francisco Franco perquè "defensen valors que van en contra clarament dels valors constitucionals". "Personalment, estic d'acord a respectar la llibertat d'expressió inclús quan s'atempta contra els valors constitucionals", ha comentat Villegas, que ha assegurat que aquest debat seria propi "d'una societat ja madura democràticament com l'espanyola", tot i admetre que fins ara no s'ho havien "plantejat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Villegas, la Fundación Francisco Franco seria un "exemple", però també, ha afegit, les associacions independentistes "que reben diners públics" i que "han tingut molt protagonisme durant el procés separatista", en referència a les dues principals entitats sobiranistes. Segons el secretari general de Ciutadans, debatre aquesta qüestió seria "legítim" però ha deixat clar que es tractaria de prendre "decisions consensuades".

El vicepresident i portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha rebatut amb contundència Villegas explicant que l'entitat es finança amb les quotes dels socis i que els qui l'ataquen són els que donen diners públics als que la van tancar durant el franquisme:

Aquest cap de setmana, la Fundación Francisco Franco va encendre les xarxes després de publicar un polèmic vídeo en què recordava el final de la Guerra Civil, l'1 d'abril del 1939, i es vantava de la victòria dels feixistes. "Avui celebrem una victòria tan justa com merescuda", feia el text. Una piulada que ha provocat que el PSOE reclami al govern espanyol que promogui la il·legalització de la Fundación Francisco Franco perquè "enalteix i exalta la dictadura". Per aquest motiu, ha presentat una moció al Senat que insta l'Advocacia General de l'Estat a elaborar un informe sobre les possibilitats d'extingir-la. La il·legalització de la fundació estava també inclosa en el text d'una proposició no de llei per a la reforma de la llei de memòria històrica presentada pel PSOE al Congrés, que el govern espanyol va vetar que s'admetés a tràmit.

stats