Política 21/02/2016

C's pressiona 'in extremis' al PSOE per tancar l'acord

Villegas considera que la resposta de Sánchez al document de Podem "no interfereix" mentre els socialistes burxen Iglesias

Ferran Casas
2 min
José Manuel Villegas, vicesecretari general de C's

MadridRecta final de la negociació entre el PSOE i Ciutadans per tancar un acord de legislatura, no un pacte "per etapes". Un pacte que no seria suficient per investir Pedro Sánchez (130 escons dels 350 del Congrés) però seria sotmès a ratificació de la militància socialista i que podria ser ampliat a altres partits: Albert Rivera pretén incorporar-hi al PP i Pedro Sánchez a Podem. L'executiva dels liberals ha analitzat aquest diumenge al matí la negociació i el vicesecretari general, José Manuel Villegas, ha pressionat per tancar l'acord en les properes hores. Si cal, l'executiva es tornarà a reunir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A dia d’avui no tenim acord, però l'hauríem de tenir en hores, no som gens pessimistes; no signarem a qualsevol preu: reformes i transformacions", ha resumit donant pocs detalls perquè ara no toca res "que pugui perjudicar". Villegas ha deixat clar que aquesta setmana es reuniran amb el PP i que faran el que puguin per pujar-los al carro del seu pacte amb el PSOE.

El dirigent de C's ha indicat que en cap cas es plantegen encara votar sí a la investidura de Sánchez, tot i que el PSOE compta que si hi ha pacte ho acabaran fent. També s'ha referit a la reunió de dilluns a la tarda del PSOE amb Podem, Compromís i IU-UP, que rebutgen que C's tingui un paper rellevant o els veten. "Veurem si el que en surt és o no contradictori amb la negociació amb nosaltres", ha advertit recordant que un acord o negociació amb C's "és possible que sigui incompatible amb Podem i els independentistes". "Si l’acord bascula entorn a Podem no hi ha possibilitats ni d’abstenció", ha dit Villegas. Ara bé, no consideren que el document de resposta del PSOE a Podem, que veta el referèndum català entre altres qüestions, "interfereixi".

En el seu moment Villegas va assenyalar la fiscalitat, l'educació i el model territorial com els grans esculls. En tots ells hi ha avenços però no els ha volgut detallar. "En el tema territorial no hi haurà cap problema. Ningú tindrà cap esperança de fer referèndum, en això hi haurà acord", ha conclòs en roda de premsa a la seu del partit a Madrid.

El PSOE pressiona Podem: o ells o Rajoy

Al seu torn, el PSOE evitava aquest diumenge valorar les reunions amb C's per no interferir. El seu secretari d'Organització, César Luena, optava des de Toledo per pressionar a Podem amb un argument ben simple. Un cop els socialistes tanquin el pacte amb C's i vagin a la investidura, la setmana que ve, Pablo Iglesias haurà de "triar" entre ells i el PP. "S'escollirà entre Pedro Sánchez: canvi, reformes i progrés; o Rajoy: continuïtat, desigualtat i corrupció", ha avisat el número dos socialista. Ha insistit en que ara cal negociar continguts i no "cadires" i en que el PSOE no accepta "vetos" com el de Podem a C's. Luena ha reiterat que "ningú pot esperar que el PSOE faci res que dugui a incomplir la Constitució", en referència al procés català.

stats