Política 09/12/2016

Ciutadans veu Puigdemont abocat a "dimitir" si el Constitucional tomba els pressupostos

El portaveu del grup al Parlament, Carlos Carrizosa, creu que els comptes topen amb l'Estatut i la Constitució perquè desenvolupen la resolució rupturista del 9-N

Ara
2 min
El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha intervingut en el ple del Parlament

BarcelonaEl conflicte institucional entre la Generalitat i el govern espanyol pels pressupostos s'acosta. Després d'introduir explícitament la intenció d'utilitzar fons del Govern per organitzar el referèndum en els comptes del 2017, l'oposició ja ha avisat que portaria els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries i l'Advocacia de l'Estat ja estudia si impugnar-los davant el Tribunal Constitucional. I aquest divendres, en una entrevista a Efe, el portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ha anat un pas més enllà: ha advertit que si el Constitucional tomba els pressupostos per la partida del referèndum el president, Carles Puigdemont, estarà "abocat" a dimitir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrizosa ha reiterat que si els comptes del 2017 -a diferència dels del 2016- superen el debat a la totalitat amb els vots de Junts pel Sí i la CUP (els dos partits votaran en contra de les esmenes de retorn de la resta de grups), Ciutadans els portarà al Consell de Garanties Estatutàries. Aquest òrgan consultiu -els seus dictàmens no són d'obligat compliment- haurà de decidir sobre la legalitat d'un projecte pressupostari que reserva 5,8 milions per al referèndum.

No serà el primer cop que aquest òrgan té un assumpte candent sobre la taula: l'any 2015 va tombar les estructures d'estat pactades entre CiU i ERC en la llei d'acompanyament dels pressupostos, cosa que va obligar els dos partits a matisar el projecte.

Segons Carrizosa, les partides destinades tant a l'organització del referèndum sobre la independència com a la construcció d'estructures d'estat "topen claríssimament" amb el mandat del Constitucional de no desenvolupar la resolució rupturista que va aprovar el Parlament el 9 de novembre del 2015.

Al marge del que plantegi en el seu dictamen el Consell de Garanties Estatutàries, òrgan consultiu català, Carrizosa ha donat per fet que les institucions de l'Estat s'activaran. "A ningú li sorprendrà que el govern d'Espanya, al final, acabi impugnant aquesta llei de pressupostos", ha alertat Carrizosa.

Per a Carrizosa, és el mateix Govern el que s'arrisca a haver de "prorrogar novament" els pressupostos i portar la política catalana al "col·lapse", en haver inclòs partides que poden dinamitar la validesa dels comptes per a l'any vinent. Si finalment el govern de l'Estat portés la seva denúncia al TC i els pressupostos acabessin sent suspesos, segons la seva opinió Puigdemont hauria d'assumir responsabilitats.

Reacció ràpida contra les lleis de desconnexió

També ha vaticinat que JxSí i la CUP tornaran a "desobeir" i aprovaran les anomenades "lleis de desconnexió" de l'Estat, que pretenen dotar Catalunya d'un marc jurídic propi, una Hisenda i una Seguretat Social deslligades de les estructures espanyoles. Però el TC "ha actuat amb celeritat en les últimes ocasions", per la qual cosa Carrizosa s'ha mostrat "convençut que anul·larà ràpidament aquestes lleis".

D'una altra banda, ha celebrat que el govern de Mariano Rajoy "allargui la mà" a la Generalitat per iniciar una etapa de "diàleg" en la qual C's s'ofereix a "col·laborar".

No obstant això, la formació taronja no té "gaires esperances" que els màxims responsables de l'executiu català, "que s'han entestat en una política de divisió, confrontació i bloqueig, siguin capaços d'encarar una nova època de diàleg".

stats