Política 03/11/2014

Les claus de la recta final del nou 9-N

Que hi hagi urnes el 9-N dependrà dels moviments que facin aquesta setmana el Govern i l'executiu de Rajoy

Sara González
3 min
Model d'urna que es preveu utilitzar per la consulta del 9-N / GUILLEM TRIUS

BarcelonaHi haurà urnes el pròxim diumenge? Catalunya encara una recta final per a la celebració del nou 9-N farcida d'incògnites en la qual el Govern i l'executiu espanyol evidenciaran fins a quin punt estan disposats a arribar en el pols que mantenen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió del Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional es reunirà demà al matí amb la impugnació del nou 9-N presentada pel govern espanyol sobre la taula. Segons el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Vidal, el tribunal hauria de fer notar a l'executiu de Mariano Rajoy que hauria d'haver presentat un incident d'execució en comptes d'un nou recurs. Tot i això, el més probable és que el TC admeti la impugnació a tràmit, amb la qual cosa el procés participatiu del 9-N quedaria suspès de forma automàtica. A més, segons publica avui La Vanguardia, el tribunal discutirà si a més de la suspensió inclou un avís a Mas en el qual s'especifiquin les conseqüències de desoir el TC.

La resposta del Govern

Els partits sobiranistes han deixat clar en els darrers dies que la unitat d'acció passa per mantenir el procés participatiu digui el que digui el TC. També el president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat que la seva intenció és seguir endavant amb un 9-N que acabarà pivotant en els més de 40.000 voluntaris inscrits, que ja han rebut les instruccions perquè el dispositiu de diumenge rutlli. Tot i això, l'obertura dels col·legis electorals dependrà també de la contundència amb la qual el govern espanyol decideixi –o no– evitar la votació.

Les accions –o no– de Rajoy

Davant una eventual suspensió, Rajoy haurà de decidir si emprèn o no accions per fer complir la decisió judicial. Des del Govern es creu que difícilment el PP anirà més enllà del que ha anat fins ara per no projectar una imatge que pot ser contraproduent de portes enfora, però són conscients que l'escenari es complicaria i adquiriria una nova dimensió si l'embat de l'Estat puja un graó més i aposta per intervenir l'autonomia amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució o bé la retirada de la competència en Mossos. De fet, el govern espanyol podria impulsar ordres judicials perquè els Mossos evitessin l'obertura dels col·legis o bé que fos l'Audiència Nacional la que donés la instrucció a la Policia Nacional i Guàrdia Civil.

Els principals afectats

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, podria exigir via carta als alcaldes que no cedeixin espais municipals per a la votació suspesa. Entitats com l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència estan disposades a posar-se al capdavant i oferir assessorament jurídic als alcaldes per impulsar el 9-N igualment, tot i que caldria veure si hi ha alcaldes, majoritàriament del PSC, que es fan enrere un cop la suspensió sigui vigent. Pel que fa a l'obertura dels instituts, fonts de la Generalitat consideren que la responsabilitat difícilment podria recaure sobre els equips directius, ja que enlloc constarà quins dels voluntaris són funcionaris. Tot i això, seria el mateix departament d'Educació que se n'hauria de fer càrrec. Fonts dels partits sobiranistes expliquen que s'ha valorat, fins i tot, la possibilitat que els components del dispositiu de cada centre es quedin a dormir des de divendres a l'interior dels edificis per garantir que diumenge puguin obrir des de dins.

Document de denúncia a instàncies internacionals

Dimecres, un dia després de la previsible suspensió, està previst un acte al Parlament perquè els càrrecs institucionals siguin els primers a signar la denúncia contra el govern espanyol davant les instàncies judicials europees, una iniciativa a la qual els ciutadans també es podran sumar amb la seva signatura la jornada del 9-N.

La reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Aquest cop, si el 9-N se suspèn, en comptes de reunir-se tan sols els partits es convocarà una trobada extraordinària del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. És la fórmula que ha trobat el president de la Generalitat perquè la resposta es consensuï directament entre els partits i la societat civil. El president del Pacte, Joan Rigol, ja va dir dissabte que està preparat per convocar la reunió en qualsevol moment i impulsar que l'organització del 9-N recaigui sobre la societat civil. Tot i això, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, alerta que és el president Mas i el seu Govern els que han de seguir liderant el procés.

stats