ESPIONATGE
Política 02/11/2013

El CNI va col·laborar amb Londres en l'espionatge massiu

Nous documents revelen la col·laboració entre els serveis secrets espanyols i britànics en les "operacions encobertes d'internet", segons 'The Guardian'

Ara / Europa Press
2 min

LondresEl Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va desenvolupar una estreta col·laboració amb l'agència d'intercepció de dades del Regne Unit en el camp de les anomenades "operacions encobertes d'internet" (Covert Internet Ops), segons nous documents de l'extècnic de l'Agència Seguretat Nacional dels EUA Edward Snowden divulgats pel diari britànic 'The Guardian'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cas concret d'Espanya, els documents de 'The Guardian' revelen que el CNI i la Caserna General de Comunicacions del govern britànic (GCHQ) van cooperar a través d'una companyia de telecomunicacions britànica el nom de la qual no revelen els documents perquè es tracta d'una informació "estrictament confidencial". La seva tasca va ser clau "per fer exercicis a gran escala de vigilància per internet", afirma el diari britànic.

L'informe, amb data de 2008, puntualitza però que en el moment de la seva redacció la "GCHQ encara no s'ha involucrat amb el CNI a l'hora d'explotar la investigació" d'adreces IP d'internet −si bé apunta una futura reunió en aquest sentit per a la tardor de l'any en qüestió−, encara que sí que destaca "avanços a passos agegantats" en la relació entre les dues agències "a través d'aquest soci comercial", en relació amb l'anònima companyia britànica, que va exercir una funció de coordinació.

Un "homòleg competent"

El resultat d'aquesta cooperació va propiciar "noves oportunitats i va llançar resultats sorprenents". "El soci comercial", segons la GCHQ, ha aportat equip al CNI, alhora que els "manté informats", cosa que considera que els capacita per "convidar el CNI aquesta propera tardor [2008] per mantenir converses centrades en les IP". El document conclou que l'agència d'intel·ligència britànica "ha trobat un homòleg molt competent al CNI, en particular pel que fa a l'àmbit de les operacions encobertes d'internet".

stats