15/12/2015

La gran coalició hiberna esperant el rànquing de les urnes

2 min
Pedro Sánchez va collar Mariano Rajoy amb la corrupció per visualitzar-se com a alternativa.

Cap de PolíticaPedro Sánchez necessitava ahir erigir-se en l’alternativa a Mariano Rajoy. El va collar fort i en va sortir airós. El seu objectiu davant les càmeres era consolidar aquesta posició com ho va saber fer el 1993 José María Aznar en el cara a cara amb Felipe González, ja aleshores moderat per Manuel Campo Vidal. El periodista no canvia però el paisatge polític sí: l’Espanya del bipartidisme s’acaba, tot i els intents de PP i PSOE de fer veure que aquí no ha passat res.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què Sánchez ho tenia ahir més difícil que l’exlíder del PP? Perquè diumenge les urnes podrien evidenciar que el debat televisiu era una ficció i que la realitat és una altra cosa. És a dir, que la força del PSOE ja no és la que era -alerta a la frontera psicològica dels 100 diputats- o, fins i tot, que perd el segon lloc del podi en benefici de Podem o Ciutadans. Si passa això, emergirà un dels escenaris que la premsa madrilenya silencia aquesta campanya: el de la gran coalició.

Catalunya com a pretext

Tot i que el Madrid del poder ha especulat molt sobre un pacte PP-PSOE, ara són pocs els que el demanen en públic, si bé la previsibLe fragmentació del nou Congrés pot fer que torni a aparèixer.

Fins diumenge els socialistes necessiten aferrar-se a la bandera del canvi. Però si punxen i deixen de ser la principal força de l’oposició, als dirigents de Ferraz aquest camí cap a la Moncloa se’ls farà més planer. El principal argument que faran servir és el de frenar conjuntament el procés sobiranista i el referèndum que reclamarà Pablo Iglesias. A Susana Díaz, a qui li tocarà assumir en un futur el lideratge si es confirmen les enquestes per al 20-D, la situació l’ajudaria a governar amb menys pressió a Andalusia. A més, amb un president en retirada, tenir un vicepresident socialista fort pot ser un al·licient per a la recuperació del partit. Sánchez ha posat tota la carn a la graella. Si no se’n surt, deixarà pas a un nou líder i a una nova estratègia. La gran coalció?

stats