Política 16/04/2014

Neix el col·lectiu Essència, que busca protegir l'ANC davant una eventual il·legalització

Aquest grup intern busca preparar-se per si l'Estat "executa la temptació d'il·legalitzar" l'entitat

Efe
2 min

BarcelonaUns cinquanta membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han creat el grup Essència, un col·lectiu intern de l'entitat que té l'objectiu de protegir-la per si l'Estat "executa la temptació d'il·legalitzar l'ANC" o vol atacar la seva presidenta, Carme Forcadell. En una roda de premsa a l'Ateneu de Barcelona, la portaveu d'Essència, Raquel Torres, ha explicat els principis que regiran el moviment, que pretén cohesionar i defensar la pluralitat interna de l'ANC per "preparar-la davant possibles atacs polítics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sindicat Manos Limpias va presentar al març una denúncia contra l'ANC i contra Carme Forcadell pels presumptes delictes d'associació il·lícita, proposició a la sedició i malversació de fons públics, per la qual cosa va demanar al fiscal general de l'Estat que il·legalitzi l'entitat independentista.

Torres ha subratllat que no veuen "amenaces reals" per part de l'"aparell" de l'Estat per il·legalitzar l'ANC, però sí que hi ha "temptacions per la capacitat i potència de l'Assemblea" per defensar el procés sobiranista català, i ha assegurat que tenen "una estratègia" per seguir existint en cas que s'il·legalitzi l'entitat.

"Defensarem la presidenta i qualsevol membre de l'ANC que es pugui veure compromès per la seva militància política independentista", ha dit Raquel Torres, que ha insistit que per fer front a les "ingerències externes" l'ANC ha de treballar en la seva cohesió interna.

Per això, Essència ha elaborat un decàleg de mesures per blindar l'ANC que es basen en la independència política de l'entitat: "El Secretariat Nacional (SN) –el 'Parlament' de l'entitat– mai pot estar condicionat per estaments polítics ni projectes personals", sosté el document.

Així, el col·lectiu vol fomentar la participació en la democràcia interna de l'entitat i treballar en l'increment de la transparència i vertebració dins del territori perquè l'ANC tingui "més projecció", col·laborant amb actors socials amb finalitats similars.

"Aquest moviment [l'ANC] no es pararà fins que els catalans puguin exercir el dret d'autodeterminació", ha avisat Torres. Alguns dels membres d'Essència s'estan plantejant presentar-se com a candidatures "individuals" a les eleccions al Secretariat Nacional de l'Assemblea per defensar aquests principis, encara que Torres ha subratllat que fan un "balanç absolutament positiu" de la gestió de Forcadell i que la presidenta actual compta amb tot "el seu suport i confiança".

stats