Colau nega que vulgui fer el salt a la política estatal: "Ho desmenteixo, és fals al 100%"

L'alcaldessa torna a deixar la porta oberta a repetir com a cap de llista a les municipals del 2023

ARA
2 min
Ada Colau amb la ministra Yolanda Díaz al Besòs

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha desmentit aquest dimarts que es plantegi fer el salt a la política estatal. En dues entrevistes concedides a Catalunya Ràdio i RAC1, la líder dels comuns ha assegurat que no està pensant en anar-se'n a Madrid per entrar a formar part del govern de coalició espanyol. "Ho desmenteixo, és fals al 100%", ha etzibat Colau sorpresa. "No em veig de ministra i no tinc ni idea d'on surt aquest titular", ha afirmat. El Confidencial va publicar aquest dilluns que Colau tindria interès en sumar-se al nou projecte polític que lidera la vicepresidenta de l'executiu central Yolanda Díaz i que deixaria l'alcaldia en mans del seu número dos, Jordi Martí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcaldessa ha negat que estigui pensant en deixar l'alcaldia a mig mandat. "No estic pensant en cap altre lloc que en Barcelona", ha assegurat. Així mateix, ha rebatut que hagi mantingut converses amb Díaz per bastir una nova marca política de l'esquerra espanyola com a alternativa electoral per fer un pas endavant en els pròxims comicis a l'Estat. "Ni he parlat amb Yolanda Díaz ni amb ningú sobre aquest tema", ha reblat.

Amb tot, Colau no ha aclarit encara si té pensat presentar-se a un tercer mandat a l'Ajuntament en les eleccions del 2023. "Queden més de dos anys, no crec que sigui el moment de dir-ho", s'ha limitat a afirmar. Precisament va ser el primer tinent d'alcalde Jordi Martí qui va proposar que Colau repetís com a cap de llista a les eleccions municipals, una possibilitat que l'alcaldessa no ha rebutjat públicament, encara que a l'inici de la seva carrera política va assegurar que només s'hi estaria dos mandats. En diferents entrevistes, però, Colau ha defensat la idea d'encapçalar la llista de Barcelona En Comú per tercera vegada per materialitzar el projecte de transformació social que diu que abandera i que considera que no ha pogut dur a terme per la pandèmia.

Toc d'atenció de les enquestes

Sigui com sigui, les últimes enquestes no la situen en una posició avantatjosa. Si en el baròmetre municipal del mes de desembre del 2020 Colau va obtenir la seva puntuació més baixa, un 4,3 –i un 46% dels entrevistats asseguraven que la gestió de l'Ajuntament era dolenta o directament molt dolenta–, al juny d'aquest any els resultats encara van ser pitjors perquè els comuns perdien la primera posició en intenció de vot. ERC seria ara la força més votada a la ciutat –ja ho va ser a les eleccions del 2019–, amb un 13,8% en intenció directa de vot (sense cuina), a una distància d'un punt i mig dels de Colau, i amb Ernest Maragall, amb un 5,5 de nota, com a líder més ben valorat. Aquest punt i mig de diferència és el forat més gran que hi ha hagut entre les dues formacions en un baròmetre des que els comuns van aconseguir l'alcaldia amb el suport del PSC i els vots de la formació de Manuel Valls.

Aquests sondejos han alimentat la possible sortida de Colau del consistori o que no torni a liderar la llista de Barcelona En Comú i opti per fer el salt a la política estatal com han fet altres dirigents municipals de Podem, cosa que de moment l'alcaldessa nega.

stats