Política 25/07/2019

Colau reivindica l'acord "ampli i transversal" amb el PSC, ERC i JxCat a l'Àrea Metropolitana

L'alcaldessa de Barcelona ha estat reelegida avui presidenta de l'ens supramunicipal

Ara
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció després de ser proclamada presidenta de l'AMB de nou.

BarcelonaAda Colau ha reivindicat aquest dijous l'acord "ampli i transversal" assolit a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) entre el PSC, els comuns, ERC i JxCat. Un pacte, avançat per l'ARA, pel qual l'alcaldessa de Barcelona ha sigut reelegida presidenta de l'ens supramunicipal, amb 76 vots a favor i vuit en blanc –entre ells, els de Ciutadans, el PP, BCN Canvi i Guanyem Badalona en Comú–. Colau liderarà un govern a quatre en el qual, respecte a la legislatura anterior, s'ha sumat JxCat.

En el plenari de constitució del consell metropolità per al mandat 2019-2023 s'ha acordat fixar una estructura de govern amb 11 vicepresidències –quatre de socialistes, tres dels comuns, tres més per a ERC i una per a JxCat– i set àrees, inclosa la vicepresidència executiva, que tornarà a ocupar el socialista Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat. Així mateix, també s'ha fixat crear una àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat, en mans del PSC; una per a Desenvolupament Social i Econòmic, encapçalada també pel PSC; una d'Ecologia, pels comuns; una de Planificació Estratègica, pels comuns i una altra de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques i Internacional i Cooperació per ERC.

El consell el formen 90 consellers, dels quals 43 són del PSC, 16 d'En Comú Guanyem, 15 d'ERC, 8 de JxCat, 2 de Ciutadans i de Barcelona pel Canvi i 1 del PP, Guanyem Badalona en Comú, Ara Decidim Ripollet i CAT Torrelles.

L'absència de Forn

En el seu discurs al ple constitutiu, Colau també s'ha referit a l'absència de l'exconseller Joaquim Forn al ple, després que el Tribunal Suprem li denegués el permís. En aquest sentit, ha lamentat que Forn no hagi pogut "exercir els seus drets polítics i civils" i ha assegurat que "és una anomalia que no s'ha de normalitzar". "És un conseller de ple dret", ha defensat Colau, i ha avançat que es posarà en contacte amb els advocats de Forn per intentar que pugui ser present en pròximes sessions. L'absència de Forn també ha estat comentada per alguns consellers i en el lloc que hauria hagut d'ocupar el representant de JxCat s'ha col·locat un llaç groc.

La contaminació, un dels principals reptes

Colau ha destacat que l'acord a quatre entre el PSC, els comuns, ERC i JxCat posa per davant "els interessos dels veïns" i permet gestionar amb un "ampli consens". La reelegida presidenta de l'organisme també ha defensat la "bona feina" que s'ha fet en el mandat anterior i ha apuntat a la lluita contra la contaminació i l'accés a l'habitatge com els principals objectius de l'AMB en aquest nou mandat. De fet, els diversos grups han reiterat que la contaminació, l'habitatge i la gestió dels residus han de ser les qüestions prioritàries per a l'AMB.

stats