Política 19/09/2017

La comissió del PSOE sobre el model territorial tira endavant sense Cs ni ERC

Albert Rivera es nega a col·laborar en "tripijocs" amb les forces independentistes

Ara
2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en una imatge d'arxiu

MadridLa proposta del PSOE de debatre el model de les autonomies en una comissió d'estudi al Congrés ha rebut el vistiplau de la junta de portaveus aquest dimarts perquè entri al ple de la setmana vinent. S'hi han mostrat favorables totes les formacions tret d'ERC, que no s'ha oposat a la tramitació però ha confirmat que no hi participarà. "Tenim memòria i recordem l''apoyaré' i el 'cepillo'" a l'Estatut, ha afirmat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, abans d'entrar a la junta de portaveus. A parer del republicà, la comissió és un precedent del "futur pacte de govern entre PSOE i Podem" i ha assenyalat que el seu partit no jugarà al "pagafantisme".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tampoc té pensat col·laborar-hi la formació presidida per Albert Rivera, que en una intervenció davant el seu grup parlamentari ha deixat clar que Cs no participarà en els "tripijocs" amb les formacions independentistes. El PP, en canvi, sí que hi dirà la seva en aquest grup de treball, una decisió que a Rivera li ha semblat "curiosa". El portaveu parlamentari de la formació de govern, Rafael Hernando, ha opinat en roda de premsa a la cambra baixa que la comissió no només ha de servir per "aturar el desafiament independentista", sinó per abordar el model territorial amb un principi "d'igualtat entre totes les comunitats autònomes".

Al seu torn, la formació liderada per Pablo Iglesias també ha confirmat la seva assistència a la comissió, tot i que ha lamentat que la creació d'un grup de treball d'aquestes característiques ja el va proposar el seu espai fa mesos i es van "eternitzar" els tràmits parlamentaris. Tanmateix, la portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha reivindicat l'assemblea de càrrecs electes que ha proposat la seva formació per abordar el conflicte català i ha valorat que va més enllà del debat del model territorial perquè s'hi debatrà "l'ofensiva antidemocràtica del PP contra drets fonamentals".

La portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles, per la seva banda, s'ha mostrat satisfeta que la iniciativa hagi tirat endavant i ha afirmat que és "imprescindible" començar un "procés de diàleg" per abordar la reforma territorial.

stats