Política 07/09/2017

La comissió de l'operació Catalunya no es reobrirà per investigar la suposada nota de la CIA

El Parlament valida l'existència d'una conxorxa d'Estat per desacreditar l'independentisme

Ot Serra
3 min
La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya

BarcelonaLa comissió d'investigació de l'operació Catalunya posa punt final als seus treballs d'investigació sobre la trama d'Estat formada per una brigada de policies que amb el vistiplau del ministeri de l'Interior que comandava Jorge Fernández Díaz perseguia polítics independentistes. Amb els 82 vots de JxSí, CSQP i la CUP n'hi ha hagut prou per aprovar les conclusions, ja validades en comissió a finals d'agost. El PP hi ha votat en contra, mentre que Cs i PSC s'han abstingut. Fonts de la CUP van explicar a l'ARA que la formació anticapitalista i la coalició de l'esquerra alternativa sospesaven reobrir el grup de treball per abordar la suposada nota de la CIA que els Mossos haurien rebut alertant d'un possible atemptat a la Rambla de Barcelona, segons va publicar 'El Periódico'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La informació de l'agència americana l'hauria rebut també el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que dirigeix José Luís Olivera des del mes de juny d'aquest any. Olivera és una de les persones assenyalades en el marc de l'operació Catalunya i CUP i CSQP veuen pertinent que es pugui indagar en les possibles connexions que hi hagi pogut haver entre el rotatiu del Grup Zeta i els organismes de l'estat espanyol. L'objectiu era citar a comparèixer el director d''El Periódico', Enric Hernàndez, però les fonts admeten que es negaria a revelar les fonts. A més, també es miraria de cridar el director d''El Español', Pedro J. Ramírez, que aquest dimecres va assegurar que Jorge Moragas, cap de gabinet de Mariano Rajoy, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, són qui "mouen els fils" del relat que inculpa els Mossos per desacreditar l'independentisme.

Finalment, però, la CUP i CSQP no plantejaran reobrir la comissió, vista la voluntat de JxSí de portar a la justícia més d'hora que tard les conclusions de la comissió d'investigació que aquest dijous ha aprovat el ple. Un dels punts del redactat, precisament, apunta en aquest sentit i així ho ha recordat el diputat Lluís Guinó durant la seva intervenció en el ple, durant el qual ha carregat contra el PP, que ha acusat els grups independentistes "d'ocultar la seva corrupció" dins d'una trama contra Catalunya.

La representant de la CUP a la comissió, Mireia Boya, ha denunciat de bon principi en el seu discurs les possibles connexions entre els atemptats, els fets ocorreguts després i el que s'ha anomenat operació Catalunya. "Em pregunto si hi ha relació entre 'the nota', el CITCO i el referèndum", ha etzibat en el seu discurs. "Per què ningú parla dels indicis que apunten que l'imam de Ripoll era confident de la policia i el CNI? Qui dirigeix el CNI? La 'ministra d'Afers Catalans', la virreina de les clavegueres: Soraya", ha continuat Boya.

Al seu torn, el diputat de CSQP Albano Dante Fachin ha lamentat el "boicot" que s'ha viscut a la comissió per part del grups que no hi han assistit o que l'han abandonat abans d'arribar al final. "Són els mateixos grups que ahir van abandonar l'escó per no participar d'allò que importa a la gent", ha subratllat, en referència a la llei del referèndum.

L'oposició denuncia el "relat partidista"

Les forces contràries a la celebració de l'1-O han criticat amb duresa els partits sobiranistes. El portaveu de Cs a la comissió, Matías Alonso, ha lamentat que es faci creure que "només hi ha un govern corrupte, que és l'espanyol". "No pot haver-hi res que desviï la tesi del tripartit separatista", s'ha queixat.

Per part del PSC, el diputat Jordi Terrades, que no ha participat en la comissió perquè el seu partit no va prendre part de cap sessió de treball, s'ha excusat dient que JxSí i la CUP van vetar totes les compareixences a la comissió d'investigació pel cas Vidal. En aquest sentit, Terrades ha afirmat que els avanços del Govern cap al referèndum demostren que el que afirmava l'exsenador d'ERC "era veritat": que s'estava fent un cens "al marge de la legalitat vigent".

Finalment, la diputada del PP Esperanza García ha destacat el "deliri permanent" en què, segons ella, viu l'independentisme, i ha recelat que JxSí i la CUP donin lliçons a l'Estat després del "cop a la democràcia que van donar ahir" amb l'aprovació de la llei del referèndum.

stats