Política 11/03/2014

Les associacions de víctimes aparquen les diferències per a l'acte central del desè aniversari de l'11-M

Les associacions de víctimes compareixen juntes en el funeral de l'Almudena, una imatge inèdita des de fa set anys

Efe
2 min
Funeral en memòria a les víctimes de l'11M celebrat a la catedral de l'Almudena de Madrid. / EFE

MadridLes víctimes de l'11-M han rebut aquest dimarts homenatges en la seva memòria en diferents punts de Madrid relacionats amb els atemptats. El bosc del parc del Retiro, el monument de l'estació d'Atocha i les estacions d'El Pozo i Santa Eugenia n'han estat els escenaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Desenes de víctimes, ciutadans i representants polítics han homenatjat al Bosque del Recuerdo del parc del Retiro de Madrid els 191 morts dels atemptats. Un acte en què s'ha llançat un globus per cada un dels assassinats mentre es pronunciaven els seus noms. L'acte ha estat organitzat per l'Associació de Víctimes (AVT) i l'homenatge ha arrencat amb la interpretació de la peça musical 'Iesus', seguida de l'himne de l'AVT i un selecció d'obres clàssiques.

Ha estat una commemoració en què les víctimes han volgut aparèixer unides aquest any. Tot i això, a l'acte del Retiro no hi ha assistit la presidenta de l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, Pilar Manjón. Encara que sí que hi ha assistit la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), Mari Mar Blanco, i Ángeles Domínguez, la presidenta de l'Associació d'Ajuda a les Víctimes de l'11-M.

A la catedral de l'Almudena de Madrid s'ha celebrat un funeral per les víctimes. Hi ha assistit el president del govern espanyol, acompanyat de la seva dona, Elvira Fernández, i tots dos han rebut a l'entrada de la catedral els reis, la princesa Letícia i la infanta Helena.

La família reial ha saludat cada una de les dirigents de les associacions de víctimes. Després de les salutacions, el cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, els ha acompanyat a l'interior de la catedral per oficiar una cerimònia. Per primera vegada des de fa set anys s'han reunit els diferents col·lectius d'afectats.

A l'acte hi han assistit els ministres d'Interior i de Justícia, Jorge Fernández Díaz i Alberto Ruiz-Gallardón, així com el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, i la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes. També hi havia representants dels partits de l'oposició, com la portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, i la líder d'UPyD, Rosa Díez. També han estat presents la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, i la Defensora del Pueblo, Soledad Becerril. Igualment també hi han acudit dirigents polítics com el cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, el líder socialista madrileny, Tomás Gómez, la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, i diversos portaveus parlamentaris.

No hi era, en canvi, l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que ha confirmat que no hi ha sigut convidat però que ha restat importància al fet.

stats