Política 26/10/2016

El número dos d'Antifrau, Joan Xirau, reivindica la seva independència respecte dels partits polítics

El Parlament ratifica el nomenament del director adjunt d'Antifrau amb l'abstenció del PP

Gerard Pruna
3 min
El número dos d'Antifrau, Joan Xirau, en la compareixença davant del Parlament

BarcelonaEl nou director adjunt de l'Oficina Antifrau, Joan Xirau, ha estat ratificat aquest dimecres pel Parlament amb l'única abstenció del PP. La cambra avala així la proposta feta pel director de l'ens, Miguel Ángel Gimeno, fa uns dies per rellevar l'anterior número dos, Maite Masià, i tanca així la renovació d'un organisme que prova de recuperar-se del terratrèmol que va suposar l'esclat del cas Jorge Fernández Díaz i les seves converses amb l'anterior director, Daniel de Alfonso.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Xirau ha comparegut davant la comissió d'Afers Institucionals amb l'objectiu de demostrar als diputats que amb el seu nomenament es pot deixar enrere l'etapa més fosca de l'ens. Per això, ha centrat la seva intervenció a repassar la seva trajectòria i a defensar la seva independència respecte dels partits polítics. "La meva activitat no ha estat subjecte a una o altra opció política", ha avisat durant la seva compareixença davant la comissió d'Afers Institucionals al Parlament.

Per sustentar aquesta afirmació, Xirau ha repassat el seu currículum i els seus més de 34 anys treballant per la Generalitat, desenvolupant tota mena de funcions amb independència del color del partit que governa. A més, ha subratllat la importància que en l'actuació dels empleats públics prevalgui sempre l'interès general. "Aquell que no sap distingir l'interès general del particular pot tenir problemes", ha apuntat.

A preguntes dels grups, Xirau sí que ha reconegut que durant un temps –mentre va treballar al costat de la consellera Montserrat Tura- va tenir carnet del PSC i va ser regidor independent a Alella fa 17 anys, però ha subratllat que ja fa molts anys que no té cap relació amb el partit. Tanmateix, ha subratllat que sempre ha actuat amb "criteri independent".

Xirau ha rebut també l'aval davant dels diputats del que serà el seu cap, el director de l'Oificina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno. En una breu intervenció davant la comissió, Gimeno ha enaltit la "neutralitat, experiència i objectivitat" de Xirau, i ha reclamat als diputats que confiïn en el seu criteri per haver-lo escollit com a número 2.

La polèmica Maite Masià

Xirau substituirà Maite Masià, que va ser destituïda a principis de setembre per Gimeno després d'una etapa polèmica com a número 2 d'Antifrau. Mà dreta de De Alfonso, el seu nomenament com a directora adjunta de l’ens va ser discutit des del principi pels partits de l’oposició, que qüestionaven –a més del seu passat com a militant de Convergència– que algú que havia de vetllar per la lluita contra la corrupció aparegués en les converses del cas ITV.

La polèmica l’havia d’acompanyar fins a l’últim moment, quan ja amb De Alfonso destituït va aprofitar la seva condició de directora interina per cessar la cap del gabinet de direcció, Assumpció Riba, i tres directors de les divisions d’anàlisi, investigacions i prevenció, motiu pel qual va acabar havent de comparèixer al Parlament.

Tancar l'etapa De Alfonso

La necessitat de deixar enrere l'etapa de Daniel de Alfonso ha marcat la compareixença de Xirau, com han fet evident les intervencions de tots els grups. Així, el diputat de Junts pel Sí, David Bonvehí, ha cridat a superar la "decepció" que va suposar l'últim director i ha proposat canvis legals. També Lluís Rabell (CSQP) i Ferran Pedret (PSC) han reclamat un canvi en les relacions entre l'Oificna i la cambra.

Per la seva banda, Anna Gabriel (CUP) ha demanat a Xirau un compromís ferm en la lluita contra la corrupció. "Volem una actitud innegociable", ha avisat la diputada cupaire. Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha reclamat que el nou director adjunt "no sigui els ulls i les oïdes de la política dins d'Antifrau, mentre que Esperanza García (PP) ha justificat els recels del seu grup al·legant que no està clara la independència d'algú que ha estat tants anys treballant a l'administració que ara haurà de fiscalitzar.

stats