COMPETITIVITAT
Política 16/01/2015

Una Catalunya independent seria el 38è estat més competitiu del món, per davant d'Espanya

Un estudi d'un centre d'investigació suís mostra l'eficiència empresarial com a punt fort de l'economia catalana i les traves burocràtiques com a punt feble

Acn
3 min
La fàbrica de Nissan a Barcelona, on hi treballen prop de 3.000 persones.

BarcelonaCatalunya seria el 38è estat més competitiu del món si fos independent, segons un estudi del centre d'investigació suís IMD World Competitiveness Center que mostra les 61 economies més desenvolupades. La llista, encapçalada pels Estats Units, Suïssa i Singapur, inclou el Principat a petició del Govern. Catalunya se situa dos llocs per davant d'Espanya –incloent-hi el territori català–, en el 40è lloc. Com a punts forts destaca la mentalitat oberta dels catalans i l'eficiència empresarial. Entre els punts febles hi ha la conjuntura econòmica i l'eficiència governamental. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, assegura que el Govern treballa en els aspectes que cal millorar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'estudi, les deu primeres economies mundials són, per aquest ordre, els Estats Units, Suïssa, Singapur, Hong Kong, Suècia, Alemanya, el Canadà, els Emirats Àrabs, Dinamarca i Noruega. Catalunya, en el 38è lloc, és al mateix nivell que Indonèsia (37) i Rússia (39) i per davant de l'estat espanyol en el seu conjunt.

L'informe destaca que bona part dels indicadors febles de Catalunya són fruit de la crisi, com el PIB, l'activitat inversora o l'evolució del mercat de treball. Així, en l'apartat de resultats econòmics, Catalunya apareix com la 52a economia del rànquing, una mala nota que es deu fonamentalment a l'alta taxa d'atur i especialment a l'atur juvenil. Tot i això, destaca com a factors positius per a la competitivitat de l'economia catalana el baix risc de deslocalització productiva i de serveis, els ingressos que representa el turisme en percentatge del PIB i la diversificació de les exportacions. "Els factors més de risc són conjunturals, no tan estructurals, i en la mesura que l'entorn vagi millorant és molt probable que Catalunya escali posicions en aquest rànquing", ha assenyalat Puig. El conseller d'Empresa i Ocupació considera que Catalunya té "fortaleses per ser una companyia oberta i competitiva".

Un altre dels aspectes que cal millorar és l'eficiència governamental, un àmbit en el qual l'informe detecta la necessitat de reformes estructurals. En aquest apartat, Catalunya apareix en 43è lloc. La falta de transparència i la corrupció, la burocràcia i les barreres al començament de l'activitat econòmica són algunes de les deficiències que assenyala l'estudi, que també apunta la necessitat de reformar la justícia i el marc laboral i millorar la lluita contra l'economia submergida. En aquest sentit, Puig ha recordat que el Parlament ja ha aprovat l'avantprojecte de llei de simplificació administrativa i, a més, recentment s'ha aprovat la llei de transparència.

Segons l'estudi, Catalunya és el 33è estat amb més eficiència empresarial entre les economies analitzades. Entre els punts forts, l'IMD World Competitivenes Center en destaca la productivitat laboral, la disponibilitat de mà d'obra i un entorn favorable a l'activitat empresarial. Entre els punts febles d'aquest apartat hi ha les dificultats d'accés al finançament empresarial, així com la formació dels treballadors.

En l'àrea de les infraestructures, Catalunya apareix a la part mitjana de la taula, concretament a la posició número 29. Els aspectes que cal millorar són l'accés a l'aigua i les matèries primeres, el subministrament d'energia, la qualitat del transport aeri i la logística. En aquest àmbit, els països occidentals se situen a les parts més elevades del rànquing en contraposició amb els països emergents.

El 24è lloc més atractiu per invertir, segons els executius catalans

A banda de fixar-se en indicadors quantitatius, l'estudi també té un apartat qualitatiu que es basa en enquestes a empreses dels països analitzats. En aquest sentit, els executius catalans consideren que Singapur, Alemanya, Irlanda i els Emirats Àrabs són els països més atractius per al desenvolupament de negocis i situen Catalunya en el 24è lloc de la taula, per davant d'Espanya, en la 45a posició. En ser preguntats sobre què fa més atractiva Catalunya per invertir-hi, els cinc factors menys esmentats pels directius són l'estabilitat política i la previsibilitat (6,7%), la qualitat de govern corporatiu (3,3%), la competitivitat del règim fiscal (3,3%), la competència del Govern (1,7%) i l'accés al finançament (1,7%).

A partir d'aquest estudi, la conselleria d'Empresa i Competitivitat assegura que revisarà cadascun dels paràmetres i elaborarà una proposta d'actuacions que permeti la millora en aquells que obtenen pitjor puntuació. I és que l'informe serveix al Govern per tenir un "esperit crític", subratlla Puig.

stats