LES FINANCES DE LA GENERALITAT

El fons de competitivitat, el principal alicient del Consell de Política Fiscal i Financera

A la reunió es tractarà la idoneïtat de les mesures contingudes en els plans econòmics-financers de reequilibri presentats per les comunitats

El Govern i les comunitats autònomes estudiaran aquest dimecres els objectius d' estabilitat pressupostària per al conjunt de les administracions autonòmiques , a complir durant el període 2012-2014 , proposats pel Ministeri d' Economia i Hisenda La vicepresidenta econòmica , Elena Salgado , presidirà , a partir de les 17:00 hores , la reunió del ple del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF ) , al qual assistiran tots els diferents responsables autonòmics d'Economia . Un dels principals alicients serà veure si es tracta l'assumpte del fons de competitivitat (1.450 milions d'euros) contemplats al model de finançament i que el Govern reclama a l'Estat. 

De moment, aquesta qüestió és una incògnita. Fonts del ministeri d'Economia han desmentit aquest dimarts al secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, que havia anunciat que durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de dimecres a la tarda es coneixerà la posició definitiva del govern espanyol respecte el cobrament del fons de competitivitat per part de Catalunya, uns diners que si es cobressin aquest any facilitarien al Govern reduir el dèficit fins a l'1,3%, tal i com li exigeix el govern espanyol. Les mateixes fonts han dit que havia estat un error del secretari d'Estat.

Per altra banda, Ocaña ha afegit que la quantitat del fons de competitivitat és inferior als 1.450 milions d'euros. "La xifra no ha sortit de nosaltres i no es correspon amb una referència que jo pugui tenir", ha exposat abans de recordar que "el primer any d'aplicació la quantitat va ser molt inferior". Pel que fa a la possibilitat apuntada per el president del Govern, Artur Mas, en una entrevista a l'ARA que el govern espanyol permetés incloure el fons de competitivitat als pressupostos encara que no els hagués cobrat, Ocaña ha dit que "un no es pot apuntar ingressos que no té, i sobre això no hi ha res a discutir".

En l'ordre del dia de la sessió , figuren set punts , entre els quals , a més dels objectius d'estabilitat , es veurà la idoneïtat de les mesures contingudes en els plans econòmics - financers de reequilibri presentats per les comunitats . També es donarà a conèixer un estudi del Ministeri d'Economia sobre l'execució pressupostària de les autonomies i de les operacions d'endeutament tramitades durant el segon semestre de 2010 .

Abans del torn de precs i preguntes , el Ministeri d' Economia informarà els consellers dels programes d' inversions presentades per al 2011 per les comunitats autònomes i si els autoritza .

Més continguts de