ESTRATÈGIA DELS PARTITS
Política 14/09/2019

Els comuns aspiren a forçar un canvi d’aliances a la Generalitat

Aposten per un govern d’esquerres que inclogui ERC

Mireia Esteve
3 min
Jéssica Albiach, Ada Colau i Jaume Asens durant una reunió dels comuns.

BarcelonaEls comuns posen fil a l’agulla després del cicle electoral i d’un any d’interinatge. Avui reuneixen el seu consell nacional per debatre i aprovar el seu full de ruta estratègic de cara als pròxims mesos i posar data a la renovació dels òrgans interns. Després de la dimissió de Xavier Domènech, Catalunya en Comú comença a definir el rumb de la formació per respondre a la sentència del Procés i encarar la negociació dels pressupostos de la Generalitat, però també el seu posicionament polític a mitjà termini. És en aquest punt on el partit que lidera Ada Colau defensa caminar cap a un canvi de majories al Govern que serveixi per acabar amb el “processisme”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, i tal com estableix el document estratègic que ha d’aprovar avui el consell nacional, i al qual ha tingut accés l’ARA, els comuns aposten per impulsar un govern que tingui un caràcter “marcadament d’esquerres, republicà, ecologista i feminista”, és a dir, que passi per un pacte entre les forces d’esquerres catalanes -inclouria ERC, i la CUP o el PSC-. La formació preveu que els pròxims comicis electorals a Catalunya es convocaran després d’un “trencament” entre JxCat i ERC, i és aquí on volen aprofitar per capgirar les aliances i que l’executiu no pivoti “al voltant de la unitat independentista” sinó entorn d’un “republicanisme progressista”. La direcció dels comuns defensa que només des d’aquesta òptica es pot trobar una solució al conflicte català.

Així, proposen buscar “noves formes de relació entre Catalunya i Espanya” que han de passar, asseguren, per “superar l’actual marc constitucional i estatutari”. I, com a punt de partida, defensen que és imprescindible el “reconeixement de Catalunya com a nació i el seu dret a l’autodeterminació”. Dos conceptes que no casen amb el “discurs de la confrontació i de l’unilateralisme que està practicant JxCat”, exposen els comuns en el document que avui s’ha de debatre i aprovar -i que encara podria rebre modificacions fruit de les aportacions dels diferents sectors del partit. Tot plegat, per tendir a un estat plurinacional que s’assembli a Bèlgica o Suïssa.

La resposta a la sentència

En el text, els comuns també tracen la seva estratègia per respondre a aspectes més immediatsm com la sentència de l’1-O o els pressupostos -que veuen ben encarrilats sempre que tinguin un caràcter marcadament “social”-. Són conscients que la decisió del Tribunal Suprem marcarà un punt d’inflexió en la política catalana i defensen que la resposta ha d’evitar la “confrontació” i generar “cohesió”. En aquest sentit, insisteixen en treballar per la “llibertat dels presos i les preses polítiques i el retorn de les persones exiliades”. Així, diversos membres de la formació han defensat públicament una reforma del Codi Penal per revisar els delictes de rebel·lió i sedició -i que s’apliqui retroactivament-, així com també demanar un indult per als presos si la proposta té el seu vistiplau. Ara bé, descarten un avançament electoral -però no si el Govern és “inoperant”, en paraules de la diputada Jéssica Albiach.

En el consell nacional d’avui, la formació també fixarà el calendari per renovar els òrgans interns del partit, després d’un any de provisionalitat amb Colau al capdavant. Aquest mes d’octubre està previst que es triïn els òrgans territorials, mentre que la direcció s’hauria de renovar al desembre.

stats