Política 30/10/2019

Els comuns demanen la llibertat dels presos en el seu espot electoral

El vídeo comença amb Iglesias parlant en català: "Hi ha una Espanya que vol escoltar"

Mireia Esteve
2 min

BarcelonaLa llibertat dels líders independentistes empresonats serà una de les reivindicacions dels comuns en la cursa fins al 10-N i, d'entrada, ja ho han inclòs en el seu espot electoral. "El diàleg requereix de la llibertat dels líders polítics i socials", afirma el candidat d'En Comú Podem al 10-N, Jaume Asens, en el vídeo de campanya d'En Comú Podem al qual ha tingut accés l'ARA. Per als comuns, la llibertat dels presos independentistes és una de les condicions indispensables per restablir ponts entre la Generalitat i la Moncloa i establir un diàleg entre tots dos governs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues vies que, en les últimes setmanes, ha defensat Catalunya en Comú per aconseguir la llibertat dels presos polítics són l'indult o la reforma del Codi Penal per tal d'eliminar el delicte de sedició o, si més no, modificar-lo en una clau més "garantista", tal com ha explicat en diverses ocasions Jaume Asens. Amb els líders independentistes fora de la presó i un "reforç" de l'autogovern, es donarien les condicions, segons els comuns, perquè el govern català i espanyol tornin a seure en una taula per dialogar i arribin a un nou pacte que hauria de ser referendat per la ciutadania catalana.

Aquesta és la proposta que els comuns van presentar la setmana passada –en una roda de premsa en què va participar el líder de Podem, Pablo Iglesias– i que aquest dimecres han concretat en el seu lema de campanya: "Si vols solucions, vota solucions". "Hem d'inaugurar un nou temps per superar la política de trinxeres i el tacticisme compulsiu", ha defensat Jaume Asens, que ha presentat el projecte dels comuns com l'únic capaç de forçar una solució dialogada entre Catalunya i la resta de l'Estat, després del gir del PSOE amb un enduriment del seu discurs sobre el conflicte català.

Les intervencions de Pablo Iglesias i Ada Colau

La primera cara que apareix en l'espot electoral és la del líder de Podem, Pablo Iglesias, que pronuncia una frase en català per primera vegada en un espot electoral dels comuns. "Hi ha una Espanya que admira i que vol escoltar Catalunya", diu Iglesias, una afirmació que contesta la candidata d'En Comú Podem al Senat i filla de l'exministre assassinat per ETA Ernest Lluch, Rosa Lluch: "I una Catalunya que vol ser respectada i escoltada".

En el vídeo també hi participa l'alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, que demana "escoltar i entendre qui pensa diferent" i tirar endavant polítiques "valentes per millorar la vida de la gent". En aquest sentit, els comuns tornen a defensar sous i pensions "dignes", lluitar contra "l'emergència climàtica" i "regular" els preus del lloguer. "És el moment d'acabar amb la injustícia i tornar a la política", rebla el candidat dels comuns a les eleccions del 10 de novembre.

Tant Iglesias com Colau i també Rosa Lluch seran les tres de les cares principals que acompanyaran Jaume Asens en la campanya que comença aquest dijous a la nit. El líder de Podem serà a Catalunya el dimecres 6 de novembre en l'acte central dels comuns, i l'alcaldessa de Barcelona participarà en almenys quatre actes, un dels quals serà aquest mateix dissabte, juntament amb la portaveu d'Unides Podem, Irene Montero, i també de Rosa Lluch, que també tindrà un paper destacat durant la campanya.

stats