Política 31/10/2019

Els comuns s'erigeixen com la solució al bloqueig

Asens presenta En Comú Podem com l'única formació capaç de fer virar el PSOE cap a postulats d'esquerres

Mireia Esteve
3 min
Jaume Asens, acompanyat d'Ada Colau, Aina Vidal, Rosa Lluch, entre d'altres, en l'acte d'inici de campanya

BarcelonaAmb les relacions trencades entre la Generalitat i la Moncloa, els comuns es reivindiquen com l'única formació capaç de capgirar aquest bloqueig i resoldre el conflicte català. Així, reivindiquen un "diàleg estable i sense condicions" entre els governs català i espanyol que acabi amb un referèndum. "Les solucions han de passar perquè algun dia els catalans puguem decidir a les urnes la relació amb Espanya", ha reivindicat el candidat d'En Comú Podem al 10-N, Jaume Asens, en l'acte d'inici de campanya que els comuns han organitzat a la Nau Bostik de Barcelona, que han convertit en una festa de la castanyada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens presentem per desbloquejar el bloqueig que han provocat la irresponsabilitat d'un govern i l'altre", ha defensat Asens. Per al candidat dels comuns, En Comú Podem és l'única formació que defensa el federalisme i la plurinacionalitat. "Ens reivindiquem com l'opció útil per defensar el republicanisme d'esquerres, els valors del federalisme i la plurinacionalitat que ha abandonat el PSOE", ha reivindicat el candidat dels comuns. Uns valors que creuen que es contraposen al full de ruta que defensen tant els partits independentistes com les forces de dretes com el PP o Ciutadans. "El temps de nosaltres només tenim pressa i de com pitjor millor ha fracassat", ha etzibat Asens contra ERC i JxCat, especialment.

Fa una setmana, els comuns van començar a afegir contingut a la paraula diàleg que tant han pregonat durant els últims mesos. Una proposta –basada en meses de diàleg que haurien d'aconseguir un "nou pacte" entre Catalunya i Espanya que la ciutadania hauria de votar en referèndum– que, a les portes de la campanya electoral, pretenia començar a ensenyar les cartes de cara al 10-N i marcar distància amb els socialistes. I la figura que encarna aquesta estratègia és la de Rosa Lluch, a qui han volgut donar un dels papers principals d'aquesta campanya. En les últimes eleccions la filla de l’exministre socialista assassinat per ETA va tancar la llista dels comuns al Congrés dels Diputats, i aquesta vegada els comuns han volgut que assumís la candidatura dels comuns al Senat.

Precisament, Rosa Lluch també ha intervingut en l'acte d'inici de campanya reivindicant el diàleg que defensen els comuns com una eina "possible i necessària" per resoldre el conflicte català. Lluch ha posat d'exemple la seva experiència personal, com a filla de l'exministre del PSOE assassinat per ETA, per reivindicar una solució dialogada per a Catalunya. "Vaig començar converses secretes amb tot un grup i finalment aquest grup va deixar de matar [...]. És mèrit de molta gent, evidentment, no només meu", ha assegurat. Per tot plegat, ha defensat que vol aportar la seva experiència personal per "col·laborar a trencar el bloqueig". "Faig un pas endavant amb el convenciment que el diàleg és possible i també necessari", ha defensat.

Esgarrapar vots, principalment al PSC

En la cursa cap al 10 de novembre, els comuns volen aprofitar el gir del PSOE -decantat a esgarrapar vots de Ciutadans per ampliar la seva base electoral- per aconseguir l’espai que creuen que els socialistes han deixat orfe. "Hem de ser forts perquè el PSOE no miri a la dreta", va demanar Asens. Els comuns aspiren a augmentar, o com a mínim a revalidar, els set diputats que van aconseguir el 28 d’abril. Fonts internes creuen que la candidatura d’Errejón no els restarà tants vots com preveien al principi, tot i que temen l’efecte CUP. Ara bé, les mateixes fonts veuen possible recuperar l’escó de Girona que van perdre fa mig any, i per això intensificaran la campanya en aquesta demarcació.

Per tot plegat, la número dos d'En Comú Podem al 10-N, Aina Vidal, ha carregat, precisament, contra els socialistes, però també contra ERC, a qui ha acusat "d'enganyar" la ciutadania els últims mesos. "Si hi ha gent que es planteja votar el PSC o ERC amb el nas tapat, saben perfectament que els han enganyat. Si volen solucions, que votin solucions", ha reivindicat Vidal. "El PSOE falla, quan miren a l'esquerra vol dir que són a la dreta", ha criticat. Per tot plegat, i lamentant la repetició electoral, ha demanat a totes les persones que estan "enfadades" que no es quedin a casa i que vagin a votar.

stats