Política 12/05/2018

Els comuns lamenten que el discurs de Torra busqui "convèncer la CUP" i no el "conjunt del país"

Xavier Domènech critica que Puigdemont anunciï la possibilitat de noves eleccions en cinc mesos

Ot Serra
3 min
El president de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, observa Quim Torra

BarcelonaEls comuns celebren que Carles Puigdemont hagi cedit la presidència a un altre candidat del seu partit, però lamenten l'orientació política de Quim Torra, reflectida en el discurs pronunciat en el primer debat d'investidura. "Ha fet un bon discurs per convèncer la CUP i Puigdemont, i crec que vostè se'l creu. Però no ha sigut un bon discurs per al conjunt del país", ha subratllat el cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, en la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha iniciat el discurs valorant positivament que la legislatura s'encamini cap a la constitució d'un "Govern efectiu", per bé que s'ha mostrat prudent per la decisió que han de prendre els anticapitalistes en un consell polític aquest diumenge a Cervera. Tanmateix, s'ha preguntat: "Serà un bon Govern? Portarà certeses on hi ha foscor? Portarà fortaleses on hi ha debilitats?"

El líder dels comuns s'ha mostrat molt crític amb el caràcter "provisional" que Torra ha anunciat. "Provisional fins quan?", ha qüestionat Domènech, que ha lamentat que Carles Puigdemont en una entrevista a 'La Stampa' hagi apuntat la possibilitat que Torra convoqui noves eleccions si "el govern espanyol manté la persecució". "Per què a l'octubre noves eleccions?", s'ha queixat.

Ja aquest matí, després de la intervenció de Torra, la portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha indicat que la sessió d'investidura "ha començat amb mal peu, perquè ha començat amb unes disculpes", fent referència a les polèmiques piulades que Quim Torra va fer fa més de cinc anys al seu compte de Twitter, per les quals es va haver de disculpar ahir. Ha insistit en aquest punt Domènech, que s'ha adreçat directament a Torra: "Senyor Joaquim Torra, què pensa dels espanyols i les espanyoles?" El líder de CatComú-Podem ha instat Torra a deixar clar "què pensa de la diversitat del nostre poble" i ha evocat paraules del candidat en el seu discurs: "La nació és un plebiscit diari".

"Reducció del país a una persona"

Domènech s'ha mostrat especialment expressiu quan ha instat l'independentisme a deixar clar si vol continuar abonant-se a la via "legitimista" o bé opta per "obrir-se" a un projecte que interpel·li "tots els catalans". "El legitimisme significa que s'abandona el país i es concentra en una sola persona", ha manifestat Domènech, després de descriure com s'ha passat del "referèndum o referèndum" al "Puigdemont o Puigdemont", al "Puigdemont o el que digui Puigdemont" fins a "el que digui Puigdemont o Torra". En aquest sentit, ha recelat de la crida a "resistir" que ha llançat el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, i ha afirmat que el que cal és "avançar i guanyar".

Domènech també ha rebutjat que a l'última legislatura s'aprovessin uns pressupostos "antisocials" –en paraules de la CUP, tal com ha recordat Domènech–, i ha assegurat que els comuns mai abandonaran les polítiques socials per prioritzar l'eix nacional. "Només hi ha llibertat si són llibertats ciutadanes i socials", ha sentenciat.

Domènech, a Sabrià: "no tenen una estratègia conjunta"

Durant el torn de rèpliques, el portaveu dels comuns ha retret a Sergi Sabrià (ERC) que les forces independentistes porten "anys en un combat de judo" però que la situació va més enllà d'una mera lluita pel poder. "Poden tenir conviccions comunes, però no tenen una estratègia conjunta", els ha retret.

A banda, Domènech ha lamentat que Torra no hagi aprofitat "l'oportunitat" que li havia brindat en preguntar-li quina era la seva opinió sobre els espanyols però, també, sobre quin és el projecte per a Catalunya. "La resposta no és només demanar disculpes per uns tuits", li ha matisat.

stats