Política 12/04/2019

Els comuns reclamen un impost verd del 3% a les grans fortunes per lluitar contra el canvi climàtic

Asens denuncia que el PSOE no ha posat en marxa aquesta mesura inclosa als pressupostos

Xavi Tedó
2 min
Els comuns reclamen un impost verd del 3% a les grans fortunes per lluitar contra el canvi climàtic

Barcelona'A green new deal'. Els comuns han reclamat avui crear un impost verd contra les grans fortunes que tenen responsabilitat en la destrucció del planeta. Un impost que hauria de servir per finançar la transició energètica per salvar el planeta, en paraules del candidat, Jaume Asens, enfront "dels que l'estan destruint cada dia". "És una obligació moral", ha sentenciat el cap de llista, que ha denunciat que "si el planeta fos un banc ja s'hauria rescatat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat Ernest Urtasun ha explicat que aquest impost gravaria els patrimonis superiors a un milió d'euros i que es podrien recaptar fins a deu mil milions d'euros l'any a l'Estat. "Tenim una factura energètica molt gran que depèn de l'energia nuclear i cal que ens dotem de recursos per facilitar la transició energètica", ha remarcat.

Un nou pacte climàtic per al futur de les noves generacions que han presentat amb l'eurodiputada i presidenta del grup Verd - Aliança Lliure Europea, Ska Keller, a la seu dels comuns. "És un dels reptes que els diferents governs del bipartidisme no s'han atrevit a afrontar, però que cal afrontar immediatament perquè les noves generacions estan sortint massivament al carrer per marcar-nos el camí", ha subratllat Asens, que ha parlat d'un "15-M verd".

Keller ha deixat clar que els estats membres de la UE poden impulsar aquest impost de manera individual, però ha subratllat que cal una cooperació perquè "si un país continua utilitzant carbó serveix de poc que el del costat utilitzi energies renovables". En aquest sentit, Keller s'ha mostrat molt crítica amb el paper dels socialdemòcrates europeus. "No han fet res en relació a aquest impost, i quan s'han de prendre decisions no les prenen", ha lamentat. Urtasun també ha recordat que els socialdemòcrates europeus han donat suport als acords comercials d'Europa amb els EUA i el Canadà (TTIP i CETA). Uns tractats que, segons l'eurodiputat, "no són compatibles amb el canvi climàtic".

Asens ha denunciat que Units Podem va presentar una proposta semblant que es va incloure en els pressupostos que el PSOE no ha complert. "Si no hi som nosaltres no s'hi atrevirà, perquè és un dels acords que va incomplir quan vam arribar a una entesa sobre els pressupostos, a causa dels deutes i les dependències que té amb aquests poders econòmics i la vinculació que tenen dirigents d'aquests partits amb consells d'administració de grans empreses", ha explicat el candidat.

Keller, que ha recordat que la cimera pel clima de París estableix que la temperatura no pot pujar dos graus i que ja ha pujat un grau i mig, i ha afirmat que fa deu anys que treballen des del Parlament Europeu per crear una nova manera de desenvolupar l'economia. Cal "organitzar el sistema de manera amigable amb el clima i moure'ns cap a l'energia renovable fomentant el transport públic i l'economia social", ha subratllat la presidenta dels verds europeus. Un nou sistema que crearia molts llocs de treball i impediria que el PIB baixés entre un 15% i un 25% com augura el Banc Mundial Europeu. "És, per tant, molt urgent lluitar contra el canvi climàtic", ha conclòs.

stats