OBSERVATORI

Les condicions de Sánchez després del ‘bluf’ de la investidura de Rajoy

Rajoy pot intentar-ho una vegada i una altra. Com Artur Mas i Susana Díaz.

La jugada de Rajoy la Guineu ha consistit a fer comptes i fixar la data de la investidura de manera que un eventual fracàs desemboqui en noves eleccions el 25 de desembre. I vendre -una gran quantitat de mitjans ho compren sense protestar- que Pedro Sánchez vol que els 36 milions d’espanyols votin per tercer cop en un any i en ple Nadal. Vade retro!

Potser els cervells de Rajoy ni tan sols es van dedicar a sumar, perquè Guillermo Fernández Vara, president d’Extremadura, els va facilitar la xuleta. L’1 d’agost, escrivia un comentari amb aquest títol: “25 de desembre. Fum, fum, fum”. Ja en aquella data es parlava d’una investidura a finals d’agost.

Rajoy va utilitzar aquest últim recurs per muntar, amb Xavier García Albiol d’apuntador, una campanya més contra Sánchez. I per tapar o diluir, amb l’esquer del 25-D, que està fent el contrari d’allò que va dir: ell també és un bluf, com va etiquetar Sánchez. Arrossegat, malgrat les seves resistències, a una investidura segurament fallida, no podrà evitar la derrota perquè el PSOE hi votarà en contra en primera i segona votació. Però d’aquí no anem a les eleccions. Rajoy, per exemple, pot intentar-ho una vegada i una altra. Com Artur Mas i Susana Díaz.

Hem informat que Rajoy volia ser investit l’1 de setembre. Això concordava amb la campanya contra Sánchez a costa de brandar eleccions el dia de Nadal. Ara s’entén millor per què va esperar set dies per respondre a Rivera. Volia guanyar temps, estovar Sánchez i encendre l’última traca. El fracàs del primer intent de Rajoy -si el PSOE manté el no- ens porta a finals de setembre, després dels resultats de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. S’obrirà una nova fase de la crisi política. El PNB pot ser un actor que s’afegirà al PSOE.

També hi haurà novetats en matèria de corrupció. El TSJ de València farà pública la sentència de Fitur, la primera de Gürtel, i la sala d’admissió del Tribunal Suprem nomenarà instructor per a l’operació de blanqueig de capitals -peça separada de l’operació Taula- que implica Rita Barberá, segons ja ha sol·licitat la fiscalia. Per tant, el ventall de possibilitats s’obrirà una mica més. Sánchez podria, després del fracàs de Rajoy i de les eleccions del 25-S, convocar el comitè federal per analitzar la nova situació.

I aquí és quan Sánchez, per exemple, pot fer un Rivera: presentar sis condicions a Rajoy (la reforma constitucional, en primeríssim terme) per seure a negociar una abstenció del PSOE en una segona investidura. Sánchez deixaria així l’opció de pactar o anar a noves eleccions el 25 de desembre en mans de Rajoy. I si ell accepta les condicions, la nova investidura seria la del sandvitx : un Rajoy capturat entre les condicions de Rivera i les de Sánchez, i a mercè de l’oposició.

Més continguts de