Crisi a la sanitat madrilenya
Política 27/11/2022

El conflicte sanitari amenaça l'hegemonia d'Ayuso

La presidenta madrilenya rebaixa el to amb els professionals, però el problema s'enquista

3 min
Isabel Díaz Ayuso ahir intervenint a l’Assemblea de la Comunitat de Madrid.

Madrid“Manifestacions sí, boicots no, això és el que no es tolera. Sanitaris sí, insults d’assassina no, no els en passaré ni una”. Isabel Díaz Ayuso pronunciava aquestes paraules fa poc més d'una setmana, quan la vaga dels professionals de les urgències extrahospitalàries feia deu dies que durava i ella mateixa havia portat el conflicte al punt àlgid de tensió acusant els sanitaris de boicot. Un desdeny que va fer créixer el malestar entre els metges i que es va acabar canalitzant en una manifestació massiva al centre de Madrid ara fa dos caps de setmana. El conflicte s’anava fent gros, Ayuso se’n va adonar i va començar a donar senyals de reculada. Va abandonar el menyspreu cap a les seves reivindicacions, però el problema era més profund del que havia calculat. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dijous passat va fer una setmana que els metges van desconvocar la vaga de les urgències extrahospitalàries i davant l’amenaça, consumada des de fa una setmana, d’una aturada de tots els facultatius de l’atenció primària i pediatria, la presidenta madrilenya va rebaixar el to i va evitar acusar-los de boicotejadors. “Demano als convocants que no continuïn la vaga, s’estan incrementant els casos de grip, de bronquiolitis i altres malalties relacionades amb el fred i els espais tancats, ara mateix no podem saturar els hospitals”, va dir dilluns passat quan els periodistes li van preguntar sobre la vaga a tota la primària: “Hi ha vegades que no és el moment per fer vagues”.

El sindicat majoritari dels metges i convocant de l’aturada, Amyts, ho va posar en valor. Des que ha començat la vaga, el govern madrileny s’ha reunit dues vegades amb l’organització sindical, cosa que no va passar amb l’anterior aturada –la conselleria va trigar almenys una setmana a trucar-los per trobar-se–. Ara bé, si a principis de la setmana passada semblava que el problema enfilava el camí de la solució, la via es va acabar torçant i la conselleria de Sanitat va tornar als retrets. El sindicat no va acceptar les condicions que els va oferir la Comunitat de Madrid i va lamentar que els critiquessin per mantenir la vaga si havien arribat a un “preacord”. Un principi de pacte que els metges neguen. Des de la reunió de dimecres, la conselleria no ha tornat a citar el sindicat, que manté la lluita al carrer. Aquest diumenge s'han manifestat 700 professionals i aquest dilluns es concentraran davant la conselleria d'Hisenda.

L’aturada de tota la primària està tenint un seguiment alt, “històric”, segons Amyts, mentre que la conselleria va parlar d’un 17% a finals de la setmana passada. Sigui com sigui, els serveis mínims no són d’un 100% com va imposar el govern madrileny en l’anterior aturada, sinó que aquesta vegada només s’atenen les urgències i s’anul·len la resta de visites programades. És a dir, que la ciutadania nota els efectes de l’aturada.

La firma del Col·legi de Metges

Queda mig any per a les eleccions municipals i autonòmiques i Ayuso ho sap. Per això va provar l’estratègia de vincular l’esquerra al malestar dels sanitaris i presentar-los com una conxorxa per intentar desgastar-la políticament. És evident que el PSOE, Més Madrid i Unides Podem secunden la protesta dels metges, però el govern madrileny es va adonar que menystenir els sanitaris era un error. I la prova evident va ser el comunicat conjunt que van firmar tot just la primera setmana de la vaga de les urgències extrahospitalàries tots els sindicats i entitats sanitàries madrilenyes per exigir-li a Ayuso una rectificació. El text el firmava també el Col·legi de Metges de Madrid, contrari a la vaga i presidit per Manuel Martínez-Sellés, de tarannà conservador. Un toc d’atenció implícit que Ayuso va saber llegir. Ara el conflicte s’ha tornat a enquistar i s'hi afegeix el requeriment d’Inspecció de Treball perquè rebaixi la càrrega assistencial a la primària. Un procés que té obert des del 2020, però que ara encara afegeix més pressió al govern madrileny.

stats