Política 06/07/2015

La confluència d’esquerres avala un procés constituent català

Principi d’acord entre Podem, ICV, EUiA i Forcades

Roger Tugas
2 min
Forcades i Nuet, defensors de la República catalana, es van reunir dissabte en el marc de la negociació.

Barcelona“En el procés català, aquesta candidatura anirà a l’ofensiva”. Així de contundent es mostra un dirigent d’una de les formacions que estan negociant la confluència d’esquerres que aspira a disputar la victòria el 27-S. A finals de la setmana passada es van intensificar els contactes entre Podem, ICV, EUiA i Procés Constituent per resoldre un dels aspectes espinosos que quedaven sobre la taula: la relació de la candidatura amb el dret a decidir. Segons fonts de diversos dels actors implicats, però, entre divendres i dissabte es va acabar de traçar un principi d’acord programàtic que, a l’espera de tancar els últims serrells, incorpora la proposta d’un pla de xoc contra l’emergència social i el compromís ferm amb un procés constituent català que, malgrat aspirar a forçar canvis també a nivell estatal, no se supediti a la legislació i els calendaris electorals espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les últimes setmanes han circulat diversos documents per acostar posicions i, segons les fonts consultades, l’última versió “està avançada” i pendent de les concrecions, i es podria fer pública d’aquí uns dies. La filosofia, però, respon a les demandes que havien posat sobre la taula amb més força EUiA i Procés Constituent -els líders dels quals es van reunir dissabte-, mentre que Podem era qui presentava més reticències a desvincular els processos constituents català i espanyol. Així, si no es torça res, la confluència d’esquerres incorporarà la defensa explícita del dret a decidir traduïda en l’obertura d’un procés constituent unilateral i participatiu a Catalunya que la converteixi en subjecte polític com a República catalana. Això, però, no implica de facto la independència, ja que al final del procés es votaria en referèndum quina relació es mantindria amb l’Estat.

Fonts de la negociació confessen que el programa social o el codi ètic van ser aspectes senzills d’abordar, però “l’interrogant era l’aspecte nacional”. Ara, però, ja somriuen amb aquest obstacle salvat. Així, la candidatura aspira a “girar el procés cap a l’esquerra i les classes populars”. “CDC no sobra, però no pot ser el tronc central”, afegeixen, i subratllen que el procés constituent ha de servir per definir el model de país i, un cop fet això i constituït com a subjecte polític, escollir lliurement els vincles amb l’Estat. A més, subratllen que aquest full de ruta permet sumar federalistes i independentistes. De fet, avui el líder d’IU, Alberto Garzón, reiterarà al costat de Joan Herrera (ICV) i Joan Josep Nuet (EUiA) el seu suport al dret a decidir. Els serrells que resten oberts ara són el nom de la candidatura i la llista, amb el primer lloc en l’aire.

Escissió cap a la CUP

Tanmateix, aquest acord no satisfà tothom. El sector crític de Procés Constituent, Constituents per la Ruptura, s’ha escindit majoritàriament de la formació de Teresa Forcades i ha sigut acceptat com a actor de la candidatura que la CUP prepara per al 27-S, en què ja treballa.

stats