Política 17/02/2021

El Congrés diu 'no' a la moció d'ERC per un referèndum pactat

Rufián acusa el PSOE i Podem d'alimentar Vox i estén la mà a la CUP i els comuns per governar junts

3 min
Pedro Sánchez i Carmen Calvo parlant amb Gabriel Rufián a l'hemicicle del Congrés dels Diputats.

MadridL'independentisme ja té el 51% dels vots, però la predisposició del Congrés de Diputats a acceptar el referèndum d'autodeterminació continua sent nul·la. ERC ha defensat aquest dimecres a l'hemicicle una moció per demanar un referèndum pactat com a solució al conflicte polític amb Catalunya. La iniciativa s'ha acabat convertint en una àmplia picabaralla en què cada partit ha fet la seva lectura dels resultats del 14-F. La moció, que es votarà aquest dijous, no prosperarà: el PSOE ja ha avançat que hi votarà en contra i Unides Podem s'abstindrà. Però, en lloc de centrar-se en el referèndum, el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet una crida a la CUP i els comuns a entendre's per governar –en cap moment no ha esmentat, significativament, Junts per Catalunya– i ha acusat el PSOE i Unides Podem d'alimentar el "feixisme" de Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián ha assegurat que una de les constatacions del 14-F és que "les esquerres independentistes i autodeterministes" han guanyat i sumen "com mai". "Això ens obliga, mandata i condemna a entendre'ns", ha dit, perquè "deixin de marcar el ritme els que pensaven que el país era seu". "Intentem-ho i fem-ho", ha afegit, puntualitzat que ERC ha d'assumir el "lideratge" d'aquesta majoria. Curiosament, ERC ha defensat avui al Congrés una majoria que no suma, que és el mateix que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, quan ha assegurat que els catalans han dit que volen un govern del PSC amb els comuns. De portes endins, però, la Moncloa dona per fet que qui governarà serà el candidat republicà, Pere Aragonès, que els socialistes seran els líders de l'oposició i que no hi haurà repetició electoral.

Tant els socialistes com el partit lila han retret a Rufián que es dediqués a continuar la campanya electoral en lloc de defensar realment el text de la moció, conseqüència d'una interpel·lació de fa dues setmanes al nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta. El portaveu del PSC al Congrés, José Zaragoza, ha recordat que fa justament dues setmanes ERC va defensar una altra moció –que sí que va prosperar– per tornar a reunir la taula de diàleg en què que exposava que "l'autodeterminació i l'amnistia no han de ser propostes d'un sol grup". Zaragoza ha demanat treballar pel "retrobament" i evitar "l'enfrontament", i fins i tot ha retret a Rufián que fes seus els vots de la CUP i Junts per Catalunya.

Les crítiques també li han plogut de la portaveu cupaire, Mireia Vehí, que s'ha preguntat quina confiança dona ERC a la taula de diàleg si presenta una proposta així a través d'una moció. Ara bé, també ha reclamat al govern espanyol que posi les urnes per a un referèndum a Catalunya, vist el 51% del vot independentista. Pel que fa els republicans. ha mantingut les quatre condicions per negociar la investidura: referèndum, renda bàsica universal, amnistia i transició ecològica.

JxCat demana unitat d'acció

Des de Junts per Catalunya, la seva nova portaveu, Míriam Nogueras –en substitució de Laura Borràs, que ha marxat al Parlament–, ha demanat, en la línia de Jordi Sànchez, que s'aposti de nou per la unitat d'acció independentista a Madrid. "Ha arribat l'hora d'utilitzar la força dels 23 diputats", ha dit, i ha assegurat que "ha quedat més que avalada la via de plantar cara" i que "s'ha acabat això d'abaixar-se els pantalons". Creu que el resultat del moció demostra que la via del diàleg no funciona. En aquest sentit, està convençuda que s'entendran amb ERC i la CUP, i per això s'ha mostrat "expectant a la proposta" que faci Aragonès.

Per part d'Unides Podem, el president del grup parlamentari, Jaume Asens, també ha retret a Rufián que gairebé no parlés del referèndum i sobretot que els acusés d'alimentar el feixisme i els retragués que no hagin fet res des del govern espanyol per evitar l'ingrés a presó de Pablo Hasél. El portaveu republicà també s'ha endut crítiques del PNB, que s'ha preguntat per què es presenta en l'actual context una moció d'aquestes característiques.

stats