Política 18/06/2017

Un congrés plàcid per a Pedro Sánchez

Després de vuit mesos de lluita fratricida, el líder passa el conclave sense complicacions

M.r./m.t.
3 min
Sánchez saludant els delegats a l’arribada. Avui s’esperen 8.000 persones per al seu discurs de cloenda.

Madrid“Està tot dat i beneït”. “No sembla un congrés del PSOE”. “Ja està tot decidit”. Són només alguns dels comentaris de delegats i dirigents socialistes als passadissos del 39è congrés del PSOE, un conclave que ha generat més polèmica abans de celebrar-se que durant la seva celebració: després d’unes primàries fratricides, Sánchez va viure ahir un dia de congrés plàcid, en què l’únic revés va ser no arribar als dos terços necessaris per reformar els estatuts, fet que l’obliga a ajornar el debat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, els vuit mesos de convulsió que ha viscut el partit són un dels principals factors que expliquen la falta de lluites internes en el conclave. “La gent volia sortir d’aquesta situació”, explica un dirigent català. Una altra veu del PSOE afegeix: “Hi ha ganes de posar-se a treballar d’una vegada”. La rival de Sánchez a les primàries, Susana Díaz, també va escoltar el clam. Va renunciar a presentar batalla al congrés i ahir va tenir un paper discret. Només va fer una breu intervenció davant dels mitjans per desitjar que el PSOE surti del congrés “unit” i per advertir Sánchez -amb qui es va reunir al vespre- que ara mateix no hi ha una “majoria alternativa” per formar govern. Demà no assistirà a la clausura del congrés perquè té un acte com a presidenta andalusa. “Està centrada en Andalusia”, diuen fonts del partit.

El líder socialista s’ha fet seu el PSOE i ha aconseguit l’objectiu de desfer els canvis que volia introduir la comissió gestora i obrir la formació a les bases. “Un cop va guanyar les primàries, ja sabíem de quin costat cauria el debat ideològic”, admet una persona ben connectada amb Ferraz. “Amb la diferència amb què es va imposar no hi havia cap més alternativa”, explica una altra font, que recorda que Sánchez va imposar-se a totes les províncies excepte a Andalusia, que va ser per a Díaz, i el País Basc, on va guanyar Patxi López, que serà a l’executiva.

Les crides al consens van ser constants en l’obertura del congrés, començant per Gianni Pittella, el president del grup socialista a l’Eurocambra, que va encendre la sala al crit “d’unitat”. També hi van ser els líders sindicals, que van demanar que el PSOE torni a l’esquerra. Alfredo Pérez Rubalcaba i José Luis Rodríguez Zapatero escoltaven des de primera fila, mentre que Felipe González, de viatge a Colòmbia, va enviar un vídeo breu en què va desitjar “encert” a Sánchez.

La batalla amb els ‘barons’

El nou líder del PSOE també ha tingut un congrés plàcid per la discreció dels barons. Sánchez vol evitar que els dirigents territorials el puguin tornar a fer caure del poder, i per això està decidit a prendre’ls pes: de fet, només n’ha inclòs un a l’executiva -l’extremeny Guillermo Fernández Vara-, i precisament a l’ens de coordinació territorial. “L’etapa dels barons és un parèntesi en la història del PSOE que s’acaba avui”, va emfatitzar el nou portaveu de l’executiva, Óscar Puente.

Els afectats, de moment, van optar per respectar la pau que es respirava al congrés socialista. No en va líders com el valencià Ximo Puig o l’aragonès Javier Lambán poden veure qüestionat el seu poder al territori després que la militància els donés l’esquena en el seu suport a Díaz. El manxec Emiliano García-Page, dels més crítics amb Sánchez, també feia propòsit d’esmena: “M’he proposat que en aquest congrés no ens embranquem a les primeres de canvi ni hi hagi mal rotllo”.

Sánchez tancarà avui el seu congrés més plàcid amb un bany de masses: el PSOE calcula que 8.000 persones escoltaran el seu discurs de clausura, en què reafirmarà la seva aposta d’arribar a la Moncloa per l’esquerra.

stats