Política 21/09/2021

El Congrés tomba la reforma del poder judicial del PP

La maniobra per pressionar el PSOE només aconsegueix els suports de Ciutadans i Vox

2 min
La portaveu del PP, Cuca Gamarra, aquesta tarda al Congrés

MadridAmb més de 1.000 dies de bloqueig a l'esquena i sense cap escletxa perquè PP i PSOE desencallin la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els populars han decidit tirar pel dret i portar al ple del Congrés la seva proposta per reformar l'òrgan que regeix el poder judicial. La normativa, però, ja naixia morta, perquè els conservadors no havien negociat amb els socialistes el seu suport, sinó que han fet aquest moviment precisament per pressionar el govern espanyol. De fet, el líder del PP, Pablo Casado, s'havia compromès a tramitar aquesta reforma legislativa en paral·lel a la renovació de la cúpula judicial. La maniobra ha sigut estèril i tots dos punts continuaran paralitzats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta dels populars només ha rebut els vots favorables de Vox, Ciutadans, UPN i Foro Asturias, que no s'han estat de criticar, però, la reforma dels conservadors. El diputat d'extrema dreta José María Sánchez García ha assegurat que era "escassa", mentre que el portaveu taronja, Edmundo Bal, ha celebrat que el PP aposti per la "despolitització" de la justícia, però ha demanat fer cas de les paraules del comissari de justícia europeu, Didier Reynders.

Precisament, a la compareixença d'aquest dimarts del dirigent europeu des de Brussel·les és al que s'ha agafat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, per justificar la seva proposta i la urgència de presentar-la. "Que els jutges escullin els jutges", ha reiterat la diputada. Un sistema d'elecció que ha assegurat que està avalat per les institucions europees, tal com van demostrar, segons el PP, les paraules de Reynders després de reunir-se amb les associacions de jutges. "El govern s'ha quedat sol, sense suports i arguments que legitimin la seva negativa a fer una reforma real tal com reclama Reynders", ha argumentat Gamarra.

La interpretació del PSOE de les paraules de Reynders

Una interpretació diferent de les mateixes paraules l'ha fet la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha assegurat que Reynders va avalar que la renovació de la cúpula judicial es faci amb l'actual sistema. "És un escàndol que se segueixi bloquejant", ha subratllat Rodríguez en roda de premsa després del consell de ministres. Hi ha insistit aquesta tarda el diputat socialista José Luis Ramos des del Congrés: "Què demanen els jutges i Europa? Normalitat democràtica. Que es configurin els òrgans constitucionals".

Els populars també han rebut el cop de porta de la resta de grups de la cambra. El president d'Unides Podem a la cambra, Jaume Asens, ha titllat de "cinisme" l'actitud del PP per defensar la "despolitització" del CGPJ: "Porten anys intentant maniobrar per treure jutges i fiscals incòmodes". Els partits independentistes, per la seva banda, també han carregat contra la proposta del PP, però també han denunciat l'actitud dels socialistes, a qui han acusat de ser "còmplices" del bloqueig.

stats