Política 01/08/2014

Rajoy, convençut que Mas "no farà res il·legal"

El president espanyol assenyala que estan estudiant el document amb 23 propostes de la Generalitat. Ofereix diàleg sense sortir de la llei

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy. EFE

MadridEl president del govern central, Mariano Rajoy, no tanca la porta al diàleg amb Catalunya. En el primera compareixença des de la reunió de dimecres a la Moncloa amb el president de la Generalitat, el líder de l'executiu espanyol ha assenyalat que la seva posició és "llei, sí; diàleg, també". "En la llei i el diàleg, allà em trobaran. No em trobaran fora d'això ni tancant-me a parlar amb la gent", ha matisat en la roda de premsa posterior a l'últim consell de ministres abans de les vacances d'agost, en què ha fet balanç de la primera meitat de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre què creu que passarà el 9-N, Rajoy ha assenyalat que només sap una cosa: "Que el senyor Mas ha dit que no farà res il·legal".

Ha assegurat també que l'Estat està estudiant el document amb 23 propostes que li va entregar Artur Mas. "Treballaré en aquesta situació i a partir d'aquí atendrem les demandes en la mesura que les partides pressupostàries ho permetin", ha dit, ja que considera la seva "obligació" estudiar el document.

Rajoy diu que és optimista de cara el futur. "Tinc la tranquil·litat de saber què haig de fer, i això dóna fortalesa interior. Pot ser que hi hagi dificultats, però les coses es redreçaran", ha puntualitzat. El president del govern espanyol considera que la unitat d'Espanya no està en risc.

"Tercera via? No sé quines són les altres dues"

Preguntat sobre l'opció d'una tercera via, Rajoy ha volgut fugir d'estudi: "No sé quines són les altres dues", ha dit. El president espanyol demana que qui vulgui reformar la Constitució ho digui amb "claredat". "No es poden frivolitzar les coses, no sabem en què consisteix ni què pretén aquesta reforma", ha afegit, recordat que l'anterior cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el va trucar a l'estiu del 2012 per fer una reforma exprés de la Constitució i ell li va dir que sí la mateixa tarda. "Si en un país com el nostre, dels més importants del món, ja comencem a posar en qüestió les lleis, anem per molt mal camí", ha dit.

Sobre el cas Pujol, Rajoy ha puntualitzat que no és el que afecta el procés, sinó que el procés en si és "il·legal, perjudicial i empobreix Catalunya i Espanya".

stats