Política 21/04/2015

El Govern atribueix als catalans a l'exterior el paper d'"agents de la diplomàcia pública" de Catalunya

Aprova el projecte de llei en què es regulen les relacions amb els catalans a l'estranger, que ja conformen un total de 140 comunitats arreu del món

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de la comunitat catalana a l'exterior, que regula les relacions entre la Generalitat i els catalans residents a l'estranger. El projecte reconeix als catalans a l'exterior com a subjectes de drets i deures en l'àmbit de les competències de la Generalitat. Segons el conseller de la Presidència, Francesc Homs, els catalans a l'exterior han esdevingut "agents destacats de la diplomàcia pública" de Catalunya, en la mesura que defensen la identitat i la projecció del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar l'ARA, el projecte aborda els drets dels ciutadans catalans residents a l'exterior com a destinataris de l'obra de govern i les polítiques públiques de la Generalitat. Actualment, segons la Generalitat, existeixen fins a 140 comunitats catalanes a l'exterior reconegudes oficialment.

Pel que la a la llei catalana d'acció exterior, que el govern espanyol ha portat al Tribunal Constitucional, Homs ha puntualitzat que no tota la llei ha quedat suspesa cautelarment sinó que hi ha articles que no han estat recorreguts i que per tant segueixen vigents, com ara el que preveu la creació d'un consell d'acció exterior i un pla estratègic d'acció exterior de la Generalitat. Segons Homs, que s'ha queixat de l'"abús" que fa el govern del PP de les impugnacions de llei catalanes per simple "partidisme", "és plausible que es pugui aprovar" la llei abans d'acabar la legislatura.

"A cada obstacle, una solució"

D'altra banda, respecte a la impugnació del nomenament del comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, Homs ha admès que contempla la hipòtesi que el govern de Mariano Rajoy ho acabi elevant també al Constitucional. "Forma part de les nostres previsions, els coneixem prou, preveiem totes les hipòtesis", ha dit. No ha volgut donar detalls sobre com reaccionarà el Govern: "Davant de cada obstacle buscarem una solució", s'ha limitat a dir Homs, que ha afirmat que l'executiu central és "l'adversari del conjunt del país o, com a mínim, d'una gran majoria".

stats