Política 12/07/2017

Junqueras i Romeva reactiven la compra d’urnes

Puigdemont prepara una reorganització del Govern per concentrar les competències del referèndum

Maiol Roger / Gerard Pruna
4 min
El vicepresident econòmic del Govern, Oriol Juqnueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCarles Puigdemont i Oriol Junqueras van intentar allunyar ahir el fantasma d’una nova crisi al Govern pocs mesos abans de l’1-O amb un doble moviment. Per una banda, el president va confirmar que, tal com va avançar l’ARA, prepara una reorganització de l’executiu -per ara sense més relleus al capdavant de les conselleries- per concentrar les competències del referèndum. Mentrestant, el vicepresident, juntament amb el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, es farà càrrec del tràmit més urgent que hi ha ara sobre la taula de la Generalitat per assegurar que la votació es pot fer: la compra de les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La idea és que dimarts, a la reunió del Consell Executiu, Junqueras i Romeva demanin formalment que se’ls autoritzi a través d’un acord de Govern a encarregar-se de la compra d’urnes, fins ara en mans de Governació. Així, l’executiu faria l’encàrrec de manera col·legiada però serien Romeva i Junqueras els dos principals responsables de dur-lo a terme. Una funció que, amb tota probabilitat els posaria en el punt de mira de la fiscalia, que ja es va querellar contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, malgrat que tot el Govern va avalar iniciar el tràmit per tenir les urnes.

L’actuació de Junqueras i Romeva -a qui Puigdemont ja va nomenar el setembre passat, durant la qüestió de confiança, màxims responsables polítics del referèndum- acabaria així amb el que més maldecaps ha portat al Govern durant les últimes setmanes: el tràmit inicial va generar tensió per qui l’havia d’assumir; el concurs desert va portar dubtes sobre el compromís amb la compra d’urnes, i la reactivació ha estat en l’aire fins ahir, tot i les crides a la calma dels diversos responsables de l’executiu.

Així doncs, dimarts el Govern autoritzarà Vicepresidència i Exteriors a fer-se càrrec de les urnes, i els dos departaments activaran immediatament el procés. Després que l’acord marc per homologar empreses quedés desert, el futur pas és un procediment negociat: és a dir, la Generalitat podrà triar directament l’empresa que pugui fer-se’n càrrec amb les mateixes condicions que el concurs inicial. Tanmateix, el procediment no serà senzill, ja que comptarà amb l’oposició frontal del govern espanyol, que ahir apujava un grau la pressió a les empreses fabricants d’urnes avisant-les que no només poden patir conseqüències judicials sinó que és possible que tampoc puguin cobrar les urnes que entreguin a la Generalitat.

Reactivar la compra d’urnes, però, és només el primer pas d’un moviment de més profunditat dins de l’executiu. Arribats al tram final del Procés -només falten 80 dies per al referèndum-, el Govern entén que cal reformular alguns aspectes per garantir que els passos que cal fer per dur a terme la votació es fan sense dilacions. Per això el president preveu concentrar les competències del referèndum en un conseller. Puigdemont va confirmar-ho en una conversa informal als passadissos amb periodistes, en què va assegurar que completarà la reorganització abans de marxar de vacances a l’agost.

I qui assumirà aquest encàrrec? El nom del conseller encara és una incògnita. Tot i que algunes fonts apuntaven inicialment a Carles Mundó, l’opció que sigui el mateix Junqueras també està sobre la taula i guanya pes. De fet, segons va publicar El País, el vicepresident s’hauria negat a acceptar-ho si no es complien unes condicions, entre les quals hi havia el cessament de consellers i alts càrrecs dubtosos amb el referèndum. Altres demandes de Junqueras per acceptar són l’assegurança que les decisions siguin assumides col·lectivament i que pugui formar un equip adequat per preparar el referèndum. Tant Puigdemont com fonts pròximes al republicà, però, desmentien ahir que Junqueras s’hagués negat a assumir el càrrec. Fonts sobiranistes apuntaven ahir també a la possibilitat que finalment s’optés per crear una comissió interdepartamental amb capacitat executiva que concentri totes les funcions relacionades amb el referèndum.

Crisi de Govern?

Més enllà de reorganitzar competències, el dubte és si Puigdemont aprofitarà per fer canvis de consellers. Tot i afirmar que no ho té al cap -“Ara mateix no cal”, va dir des del faristol del Parlament- tampoc descarta fer modificacions més endavant en funció de com avancin els esdeveniments. Tot i que en els últims dies Puigdemont ja s’ha vist amb tots els consellers per mesurar el seu compromís amb el full de ruta i ha decidit mantenir-los al seu lloc, fonts del Govern i dels partits també deixen la porta oberta a la possibilitat que més endavant hi hagi consellers que puguin renunciar o ser convidats a marxar. Ahir, de fet, abans de començar el ple del Parlament, Puigdemont es va reunir al seu despatx durant prop de 20 minuts amb la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que li va traslladar el seu suport a qualsevol decisió que hagi de prendre en el futur, fins i tot si implica nous canvis al Govern.

Després de les friccions arran de com es va gestionar la destitució de Jordi Baiget i la poca comunicació que hi va haver aleshores entre Puigdemont i el partit, els contactes entre el president de la Generalitat i Pascal s’han multiplicat, així com amb el president del PDECat, Artur Mas, i la vicepresidenta de la formació i consellera de Presidència, Neus Munté. Fonts governamentals i del partit donen per fet que, en cas de nous canvis, aquesta vegada caldrà buscar fórmules que no facin trontollar l’equilibri entre els dos partits que formen part del Govern.

De moment, però, l’executiu català no preveu un ball de noms immediats. L’objectiu és encarar la fase final del Procés superant pas a pas tots els obstacles fins al referèndum. El primer, la compra d’urnes que el Govern preveu desencallar dimarts encarregant-ne la gestió a Junqueras i Romeva.

stats