Política 04/06/2018

Els nous consellers reobren els departaments després de l'aixecament del 155

Capella fa el traspàs de cartera amb Mundó i d'altres es faran simbòlicament a les presons i a l'exili

Ara
4 min
Ester Capella fa el traspàs de carteres amb Carles Mundó

BarcelonaLa Generalitat es reactiva aquest dilluns amb la posada en marxa de les conselleries després de l'aixecament del 155. Els nous titulars dels diferents departaments ocupen els despatxos corresponents vuit mesos després, però amb la característica que el tradicional traspàs de carteres és impossible en la gran majoria de casos per la quantitat d'exconsellers que són a la presó o a l'exili. És per això que dimarts es farà aquest gest de manera simbòlica a Estremera, a Alcalá-Meco i a Brussel·les, tal com va avançar l'ARA.

Qui sí que pot fer el traspàs de carteres a la seu de la conselleria és Ester Capella, que ha rebut l'exconseller de Justícia Carles Mundó al departament. En declaracions als mitjans, la nova titular de Justícia ha confiat en la "bona fe" del govern espanyol per facilitar l'acostament dels presos a Catalunya, donat que és una "anomalia" que "no s'ajusta a dret" que estiguin allunyats de les seves famílies. Capella creu que aquesta petició no hauria de formar part del diàleg entre Torra i Pedro Sánchez perquè al nou executiu espanyol se li "presumeix la bona voluntat" de complir la llei.

La gran majoria han arribat als despatxos i han saludat els treballadors aquest matí, com és el cas de Laura Borràs, que ha arribat a la part baixa de la Rambla de Barcelona pocs minuts després de dos quarts de deu. "El traspàs de carteres el farem demà simbòlicament a Brussel·les. Estic en contacte permanentment amb Lluís Puig", ha assenyalat en declaracions als mitjans la nova consellera, que ha apuntat que treballarà en "tàndem" amb el seu predecessor, informa Sílvia Marimon.

Laura Borràs arribant a la conselleria de Cultura

També ha ocupat el seu despatx Teresa Jordà a la conselleria d'Agricultura, on l'han rebuda amb un llarg aplaudiment. Un cop dins ha realitzat una videotrucada amb l'exconsellera Meritxell Serret, que és a Brussel·les.

Un dels més matiners ha sigut Damià Calvet, el nou conseller de Territori, que ha acudit al departament acompanyat del seu equip format per Ferran Falcó, Ricard Font, Agustí Serra i Marta Subirà. "Tenim molts temes damunt la taula, en infraestructures, urbanisme i habitatge. Però una de les primeres coses que volem fer és defensar la llei contra el canvi climàtic, de les primeres del sud d'Europa i de la qual n'estem molt orgullosos", ha comentat el nou conseller de Territori. "Però l'estat espanyol la va impugnar en un moment que no ens podíem defensar, sota el 155, i ara volem repescar-la", ha puntualitzat Calvet.

El conseller de Territori, Damià Calvet, en l'arribada al seu departament

Un altre dels que dimarts anirà fins a Estremera per fer el traspàs de carteres simbòlic és Aragonès, que a quarts d'onze ha arribat a la conselleria d'Economia, a la rambla de Catalunya, on el 20 de setembre es va produir la concentració que va provocar l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El també vicepresident del Govern ha volgut recordar el seu predecessor al càrrec, Oriol Junqueras, i ha col·locat una fotografia seva a l'entrada, informa Aleix Moldes.

Pere Aragonès, a la conselleria d'Economia

Al seu torn, Vergés també ha iniciat el seu primer dia de feina al capdavant de la conselleria de Salut i ha estat rebuda amb un ram de flors grogues en record pels presos i els exiliats. La nova consellera ha agraït els treballadors que hagin "aguantat aquests mesos foscos de 155", que han estat "tan durs" a causa de "les ingerències de l'Estat". Després que el TSJC tombés l'assistència sanitària als sense papers, Vergés ha assegurat que la Generalitat seguirà garantint el servei.

Al passeig Taulat, on es troba el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, s'hi ha presentat el nou conseller, Chakir El Homrani, que ha estat rebut amb un gran llaç groc en record a l'exconsellera Dolors Bassa. El Homrani ha apuntat que es presenta "moltíssima feina" per davant després que el 155 hagi "endarrerit" molts expedients. El nou conseller ha reclamat la necessitat de "cuidar el tresor" que representen les entitats socials per a Catalunya i s'ha emplaçat a "posar-se al dia" durant les properes setmanes, informa Natàlia Vila.

De la seva banda, el nou conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, ha assegurat des de les portes del departament que vol tornar a obrir les delegacions a l'exterior i el Diplocat, però ha subratllat que l'important és el "retorn real" dels objectius que es planteja. Maragall ha afirmat que la seva tasca serà "garantir, enfortir i ampliar la presència, el reconeixement i la dignitat de Catalunya i les seves institucions a Europa i el món". El conseller ha explicat que al despatx no hi ha entrat ningú des que Raül Romeva va ser cessat i que encara està presidit per una foto seva.

El conseller de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, Jordi Puigneró

El conseller de Polítiques Digitals i Administracions Públiques, Jordi Puigneró, pren el relleu de Meritxell Borràs, exconsellera de Governació. Puigneró també ha rebut la benvinguda dels treballadors del departament, que l'esperaven amb cartolines grogues en senyal de suport als represaliats per l'estat espanyol.

stats