ACORDS AUTONÒMICS
Política 10/07/2019

La dreta constata el fracàs a Madrid però avança a Múrcia

Cs avisa del risc d’eleccions després de la investidura fallida

Germán Aranda
3 min
Isabel Díaz Ayuso, aspirant del PP a la presidència de la comunitat, observada per Rocío Monasterio (Vox). En primer pla, Ignacio Aguado, de Ciutadans.

MadridDesprés d’una investidura fallida, havent tastat el gust amarg del fracàs i havent vist clar el risc d’una repetició electoral, els tres partits de dretes van avançar dimecres cap a un acord a Múrcia però van fracassar a Madrid, on la investidura es va celebrar a l’Assemblea sense candidat. Va ser la primera sessió d’investidura sense candidat en la història de la comunitat: Cs no va accedir a les exigències de Vox de signar un acord programàtic a tres amb el PP incloent-hi les demandes de la ultradreta, les més polèmiques en clau de retrocés per als immigrants sense regularitzar i per al col·lectiu LGTBI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ple madrileny no va arribar a la votació i la líder de Vox a la comunitat, Rocío Monasterio, va insistir en la seva posició: “El que volem és que no ens demanin un xec en blanc als votants de Vox”. La reunió del dia abans amb el líder de Ciutadans, Ignacio Aguado, i la popular i aspirant a la presidència, Isabel Díaz Ayuso, no els va portar a cap acord, però Ciutadans ja no té problemes per conversar amb Vox. L’explicació que dona és que aquestes trobades tenen lloc per “explicar” a l’extrema dreta els seus acords amb el PP i no per negociar cap punt programàtic, i assegura que la línia vermella que es van imposar després de les eleccions era negociar -i no trobar-se- amb Vox. Però la mateixa Ayuso sí que reconeix obertament que en l’acord signat amb la formació taronja a Madrid es tenen en compte les exigències de Vox. Recull, per exemple, el “combat a les màfies” que segons l’extrema dreta col·laboren amb la immigració irregular, o “la llibertat d’educació” perquè els pares puguin excloure els fills d’activitats incompatibles amb les seves “conviccions morals”. És a dir, que amb la mediació del PP -com va passar a Andalusia- Ciutadans i Vox consensuen punts programàtics en aquest document. Els populars ho defineixen irònicament assegurant que Ciutadans pacta “en diferit” amb Vox. “No volem ser al govern”, va insistir Monasterio.

Aguado diu ‘no’ a l’esquerra

Si els tres partits de la dreta no pacten abans del 10 de setembre es repetiran eleccions autonòmiques a Madrid al novembre, perquè Ciutadans es nega enèrgicament a mirar cap a l’esquerra i donar suport a la investidura del socialista Ángel Gabilondo, el més votat a les eleccions. Un pacte que ha demanat en diverses ocasions el líder de Més Madrid, Íñigo Errejón. Dimecres va tornar a recordar aquest oferiment a la sessió del ple, assegurant que ho feia per “responsabilitat” més que no pasper “convicció”, com a fórmula per excloure l’extrema dreta de les institucions. Com a resposta, Aguado va recordar a Errejón declaracions elogioses amb el chavisme i li va preguntar si era això el que volia per a Madrid. Tota una declaració d’intencions.

Però Aguado també va ser dur amb Vox, que la setmana passada va portar el mateix bloqueig al ple d’investidura de la Comunitat de Múrcia. Els va acusar de forçar una “investidura merament instrumental” i els va advertir que es posava en marxa “el rellotge” per a unes noves eleccions. “S’ha tornat a aliar amb el PSOE i Podem”, va afegir Aguado en relació amb el sentit del vot de l’extrema dreta. Ayuso, per la seva banda, va insistir en el paper de pont dels populars. “No desistiré en la meva obstinació d’unir-los en l’aspecte més important... Ciutadans ha fet dos esforços: un cafè un diumenge i la reunió de dimecres (per dimarts) [...] Madrid no pararà per una foto, una roda de premsa o uns gestos desairats”, va reflexionar, i va proposar una taula de negociació a tres. Aguado, amb tot, es va negar a participar en el diàleg perquè considera que dimarts ja va fer tots els esforços.

També semblaven lluny fa una setmana les seves posicions a Múrcia, quan Vox va decidir deixar a mitges una trobada entre els tres partits de dreta perquè des de Madrid els líders de Ciutadans afirmaven que estaven “prenent un cafè” i no negociant. Quan ho va saber, l’equip negociador es va aixecar de la reunió. L’endemà, els diputats de Vox van frustrar la investidura del popular Fernando López Miras. Dimecres, amb tot, Vox, Cs i el PP van coincidir en descriure com a “avenç” la nova conversa, que va tenir lloc a les oficines de Ciutadans a l’Assemblea de Múrcia. L’acord, en aquest cas, s’acosta.

stats