CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 01/04/2015

El procés constituent, clau per ampliar l’acord

Els signants del full de ruta veuen marge per sumar-hi la CUP, ICV-EUiA i Unió

Marc Colomer
4 min
LA IMATGE ENYORADA Objectiu: replegar al voltant del procés constituent els artífexs del 12-D del 2013.

Barcelona“No hi és tothom que hi hauria de ser i, per tant, la porta està oberta”. El president de la Generalitat, Artur Mas, expressava després de la signatura del preacord per al full de ruta la necessitat d’eixamplar les adhesions al document de bases per al procés post 27-S subscrit, de moment, per CDC, ERC i les principals organitzacions socials independentistes. La crida de Mas la reiterava ahir per terra, mar i aire el nucli signant de l’acord, que subratllava el caràcter “obert” d’un document que aspira a ser la síntesi on es puguin trobar no només els partits nítidament independentistes, sinó també les formacions que, sense definir-se com a tals, sí que aposten per un procés constituent. Perquè és precisament en el procés de redacció d’una nova Constitució que els signants del pacte hi veuen potencial per incorporar-hi ja no només l’esquerra independentista alternativa, aglutinada al voltant de la CUP, sinó també ICV-EUiA i Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’acord subscrit per CDC, ERC, l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) preveu l’“elaboració d’un projecte de text constitucional” en el termini de 10 mesos des de les eleccions i “mitjançant un mecanisme participatiu que permeti aplegar més voluntats al projecte a través d’un procés constituent” amb “participació directa dels ciutadans” via una “convenció constitucional”. Una clara “picada d’ullet” -com admetia ahir a l’ARA la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell- a les forces que, com ICV, EUiA o Podem, advoquen per un procés constituent, per bé que l’emmarquen -encara- en l’estat espanyol.

La nova Constitució, via d’entesa

Les organitzacions polítiques i socials sobiranistes estan convençudes que aquests partits -el PSC, el PP i C’s són un cas a part- reconeixeran el resultat majoritari del 27-S i no perdran l’oportunitat de participar activament en un procés constituent propi per a Catalunya. Ja sigui en paral·lel a un procés constituent a nivell espanyol -en cas d’una remota victòria prou majoritària de Podem a les generals de finals d’any que així ho facilités- o en solitari, si el sistema polític sorgit de la Transició seguís dominant l’escena. I és per les “aportacions” en el que fa referència al procés constituent post 27-S en el full de ruta, segons Forcadell, que partits més enllà dels independentistes arribaran a “sentir-se seva” l’aposta per dissenyar l’eventual nou estat, que el document signat preveu que sigui ratificat el 2017, aquest cop sí, via referèndum. És en el procés per omplir de contingut el nou país que veuen potencial per passar d’una majoria ajustada a una de qualificada.

Els impulsors de l’acord també consideren que el compromís explícit de mantenir una “actitud expectant” respecte a un eventual vistiplau de Madrid a un referèndum vinculant sobre la independència, facilita a ICV, EUiA, Unió i Podem una pista d’aterratge per sumar-se al full de ruta, ja que deixa oberta la porta a un referèndum a l’escocesa, com demanen. Els signants inicials entenen que passades les eleccions municipals les condicions seran més propícies per recollir noves adhesions amb la vista posada al 27-S.

Ahir s’evidenciava encara un altre serrell per resoldre. ¿Què determinarà la victòria independentista el 27-S: la majoria absoluta de diputats o superar la barrera del 50% dels vots? Mentre que dos dels artífexs del preacord pel full de ruta -el coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira- parlaven de la majoria absoluta de diputats, com que es tracta d’un procés parlamentari que desembocarà en un referèndum ratificatori, la CUP advertia que no n’hi ha prou amb una majoria de diputats, sinó que el caràcter plebiscitari del 27-S obliga que els vots a les candidatures nítidament independentistes superin el 50%.

També ahir el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va desafiar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a acatar el resultat del 27-S. Homs rebutjava que d’un mandat democràtic sortit de les urnes, sigui en la direcció que sigui, se’n pugui derivar una il·legalitat, perquè si és així “voldrà dir que no estem en un estat democràtic”.

Homs se sumava a les crides a eixamplar el preacord, com també ho feia el líder d’ERC, Oriol Junqueras, que en una conferència al Born Centre Cultural en el marc del cicle Moment Zerod’ El Punt Avui hi posava més pressió: “Les necessitats del país són més importants que els processos interns de reflexió”. Per al líder dels republicans, el país “no es pot permetre” el que va anomenar “demores innecessàries”.

Amb tot, i en una nova mostra de reactivació de la maquinària independentista, avui l’Associació de Municipis per la Independència farà pública la Declaració municipalista de Cervera, que recomanarà acords municipals independentistes i que es faci visible el compromís dels municipis amb el procés de ruptura democràtica des del mateix ple de constitució dels nous ajuntaments. El manifest, que es presenta aquest migdia a l’Ajuntament de Girona, suggerirà als alcaldes que surtin del 24-M la fórmula per explicitar en el moment de prendre possessió del càrrec la seva lleialtat i suport al Govern i al Parlament en el camí cap a la independència.

stats