DRET A DECIDIR
Política 30/09/2014

El 9-N, paralitzat? Què poden fer (i què no) el Govern i els partits després de la suspensió del TC

La suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria atura tots els preparatius de la votació que "posin en risc els treballadors públics, fins a nou avís"

Oriol March / Roger Mateos
4 min
Artur Mas, assegut a la cadira Gaulino, signant el decret de convocatòria de la consulta del 9-N / AFP

BarcelonaEl Govern s'ha reunit aquest dimarts al matí amb la suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N damunt la taula. El Tribunal Constitucional (TC), amb una celeritat sense precedents, ha barrat el pas als preparatius de la consulta admetent a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol. La decisió que ha pres l'executiu d'Artur Mas és, segons ha explicat aquest matí el conseller de la Presidència, Francesc Homs, és prendre mesures "amb caràcter temporal i cautelar" que siguin "conseqüents" amb els efectes que defensa el TC al mateix temps que el Govern es personi davant el Constitucional per demanar l'aixecament de la suspensió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Totes les decisions es prendran cas per cas, tenint en compte si hi ha afectació o no per part de funcionaris o particulars", ha afegit Homs. La primera decisió que ha pres el Govern és suspendre de forma "temporal i cautelar" la campanya institucional del 9-N, que es va posar en marxa dissabte just després que Mas signés el decret de convocatòria, tot i que Homs ha volgut deixar clar que el procés "continua" i que les ordres del Constitucional no acaben amb la determinació del Govern de decidir el futur polític de Catalunya a les urnes. Davant d'aquesta situació, què poden fer i què no poden fer les institucions i els partits catalans?

Iniciatives "aturades"

"Tot el que posi en risc els treballadors públics s'atura fins a nou avís", assenyalen fonts governamentals consultades per l'ARA. El Govern té un calendari fixat que s'allarga durant les sis setmanes prèvies al 9-N que inclou una sèrie d'accions que ara estan "aturades", segons les mateixes fonts. Aquestes accions són les següents:

- Exposició de la llista provisional de persones cridades a participar en la consulta. Això té a veure amb el cens específic del 9-N, que es nodrirà del Registre de Població de Catalunya –amb les dades de l'Idescat, que agrupen les dels padrons municipals– i del registre de catalans a l'estranger. Aquest és un dels passos més polèmics del procés, tenint en compte que entitats antisobiranistes com ara Societat Civil Catalana ja han considerat "il·legal" el cens que es vol confeccionar i pensen transmetre-ho a la Fiscalia per tal que actuï. Aquesta exposició provisional de persones cridades a participar en la consulta està prevista per al proper 10 d'octubre.

- Un dia després, el dia 11 d'octubre, està previst que comencin els sortejos per ajuntaments dels membres de les 8.130 meses de la consulta. Segons les dades facilitades pel departament de Governació, caldran un total de 24.390 titulars de les meses i 48.780 suplents. Els sortejos s'haurien de fer fins al 18 d'octubre. Aquests sortejos estan "aturats", segons fonts governamentals, en aquests moments.

- El dilluns 20 d'octubre comença el termini de cinc dies per exercir el vot anticipat, anomenat "vot per dipòsit". Aquesta iniciativa també està "aturada" arran de la suspensió del TC i del que ha acordat aquest matí el Govern, segons fonts consultades.

- A banda d'aquestes "aturades", la suspensió més rellevant anunciada aquest dimarts és la de la campanya institucional del 9-N. "Podríem posar en un problema, fins i tot, l'empresa que la va fer", defensen fonts consultades en al·lusió a Imagina Comunicació, adjudicatària de la campanya. La pàgina web, però, segueix activa, i Homs s'ha mostrat confiat que la campanya no s'aturarà a les xarxes.

Passos endavant

A banda d'aturar de forma "temporal i cautelar" alguns preparatius, hi ha passos cap al 9-N (no executius) que es mantenen intactes. Són passos, per exemple, que pot fer el Parlament, com és el cas de la tria dels set juristes que integrin la Comissió de Control de la consulta, o bé els partits proconsulta, que mantindran les seves campanyes pel 9-N en les properes setmanes:

- Tria de juristes. El Parlament té previst donar llum verda demà dimecres, aprofitant el ple d'aquesta setmana, als noms dels set juristes que han d'integrar al Comissió de Control de la consulta. Es tracta de set noms pactats entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP. En última instància, però, és Mas qui ha de donar el vist-i-plau definitiu a aquests nomenaments. Per tant, tècnicament, el Parlament no estarà desobeint quan aprovi en el ple d'aquesta setmana els noms dels set membres de la Comissió de Control del 9-N (equivalent a la Junta Electoral Central), però sí que ho estaria fent Mas si nomenés oficialment en nou òrgan. L'alternativa és que n'assumeixi les funcions la comissió de control ja creada per tramitar les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), com de fet ja està succeint des d'aquest cap de setmana, a l'espera que sigui nomenada la Comissió de Control prevista per la consulta.

- Campanyes. Tot i que la campanya institucional està suspesa, els partits mantenen les seves iniciatives. Convergència farà campanya "fins al final", assenyalen fonts de la cúpula nacionalista. CDC, de la mateixa manera que ERC –sota el lema "Vull ser lliure"–, també s'han adherit a la iniciativa 'Ara és l'hora' que impulsen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Aquesta campanya tindrà el seu primer acte aquest 4 d'octubre.

La batalla legal i política amb l'Estat ja està en marxa i les conseqüències comencen a ser imprevisibles. La resposta del Govern, de moment, és no posar en perill els seus treballadors mentre els partits sobiranistes mantenen les seves campanyes.

stats