Política 08/04/2014

La delegació catalana anima els bars del Congrés

Turull "trepitja la gesta" a primera hora del matí i recorre el Congrés amb Marta Rovira

Joan Rusiñol / Ferran Casas
2 min

MadridEl debat sobre la consulta al Congrés ha servit, de moment, per animar els bars de la vora del Congrés. Hores abans del debat periodistes i polítics aprofiten per saludar-se i entrecreuar converses. A casa Manolo, un centenari local just darrera de les Corts conegut per les seves croquetes i tertúlies polítiques, hi coincideixen els socialistes i els alcaldes de l'Associació de Municipis per la Independència, que encapçalats per l'alcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal s'hi han entaulat a dinar abans de donar suport a la delegació catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes aprofiten per menjar alguna cosa a peu dret abans de que els rebi el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Amb la portaveu socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, els catalans Francesc Vallès, Albert Solé, Miquel Iceta i Maurici Lucena, aquests dos últims vinguts expressament des de Barcelona, comparteixen croquetes i calamars confiats en que Rubalcaba no es quedarà aquesta tarda curt en els gestos i representarà de forma fidedigna i eficaç la tercera via entre el sobiranisme i el no a tot del PP. Ni les croquetes han estovat Soraya Rodríguez (segurament el PSC tampoc ho pretenia): de consulta ni parlar-ne en qualsevol cas. Els socialistes, a l'igual que l'extensa delegació del PP català, han aprofitat el debat per reunir-se amb els seus homòlegs al Congrés.

Al matí, al pati del Congrés –l'espai entre l'edifici de l'hemicicle i el de nova construcció, on hi ha oficines i premsa– és el punt de trobada entre polítics, on s'encaixen mans, es donen cops sorollosos a les espatlles i es fan confidències entre polítics i periodistes sobre el futur més immediat de l'Estat. Encara era poc transitat quan hi ha entrat Jordi Turull (CiU), un dels tres comissionats del Parlament per defensar, aquest dimarts a Madrid, el traspàs de competències per convocar la consulta. El seu objectiu era conèixer l'escenari abans que s'ompli de gom a gom a les 4 de la tarda.

"Ja hem trepitjat la gespa", deia després de sortir de la cambra acompanyat del veterà Jordi Jané, diputat nacionalista al Congrés. Que hi ha nervis és evident. Els esforços per treure ferro a la situació sovintegen. A la porta de l'entrada ha coincidit amb la vicepresidenta de la mesa Dolors Montserrat, del PP, i amb el portaveu del PSC, Albert Solé. Conversa distesa, mostra de 'fair play' abans que, aquesta nit, votin coses radicalment allunyades.

Com a bon amfitrió, Jané ha presentat Turull al president de la cambra, el popular Jesús Posada, un home pausat que poques vegades perd el somriure. Poc abans, en declaracions a TV3, Posada s'ha mostrat esperançat que després del no a la consulta "s'encendran llums". Està convençut que tothom en sortirà "millor" de com hi ha entrat.

A pocs metres, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, també feia una roda de reconeixement, escoltada per l'equip d'assessors. Somrient, es deixava guiar pels diversos pisos de l'edifici nou.

El tercer dels parlamentaris, Joan Herrera, d'ICV, ja coneix l'àgora en la qual li tocarà defensar la posició majoritària a Catalunya, en minoria a Madrid. Sap què vol dir pujar a la tribuna d'oradors del Congrés des d'un llunyà 15 d'abril del 2004, quan va defensar la posició del seu partit en el debat d'investidura de José Luis Rodríguez Zapatero. Aleshores, a la fila de seients blaus, els governamentals, encara hi havia assegut, per unes hores, José María Aznar.

stats