Política 17/12/2013

El Govern confia que Rajoy acabarà negociant la consulta perquè el seu immobilisme és "insostenible"

Homs creu que com a "demòcrata" el president del govern espanyol s'haurà d'asseure tard o d'hora a dialogar amb Mas

R. Mateos / O. March
2 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha considerat aquest dimarts insostenible l'immobilisme de Mariano Rajoy enfront de la consulta sobiranista que es vol impulsar a Catalunya i s'ha mostrat convençut que finalment s'obrirà una negociació. Després de la reunió del Govern i un dia després que el president de la Generalitat, Artur Mas, digués a TV3 que demanaria una nova trobada discreta amb Rajoy per parlar del procés català, Homs ha mirat de rebaixar el to cap al president del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel conseller, Rajoy és un "demòcrata" i, com a tal, "l'únic que li demanem és que actuï en conseqüència". Davant dels mitjans de comunicació, ha destacat Homs, Rajoy segueix exhibint fermesa contra la consulta, però aquesta posició "no és sostenible en el temps". "De diàleg n'hi haurà. El compromís democràtic de Rajoy és irreprotxable".

L'actual immobilisme del govern espanyol "pot durar un temps, però no pot consolidar-se, no té recorregut", perquè en algun moment la voluntat del poble de Catalunya expressada en les eleccions del 2012 –amb un suport majoritari a les forces favorables al dret a decidir– "li ha de merèixer un respecte". "El que hi ha sobre la taula no és un caprici de quatre polítics, sinó un mandat democràtic", ha remarcat.

Homs s'ha mostrat convençut que tot això Rajoy "ho té clar" i que el diàleg tard o d'hora es podrà produir. Encara no s'han acostat posicions ni des de la Moncloa han arribat senyals de predisposició a dialogar, però no descarta que això es produeixi "en els propers dies".

La polèmica pel recompte

Un dels aspectes que els partits encara no han negociat sobre la consulta sobiranista és el recompte de vots, que ha rebut interpretacions diverses al llarg dels últims dies. Homs no ha volgut entrar a valorar al detall aquest assumpte, però ha insistit que no hi haurà problemes "si el mandat a les urnes és clar". "El punt feble seria que el resultat no fos clar, però això no seria culpa de la pregunta triada", ha afegit.

Pel que fa a les posicions de cada partit sobre la segona pregunta, que qüestiona explícitament sobre la independència, el conseller ha assegurat que la diversitat que demostren "exemplifica la pluralitat del país". "Volem saber l'opinió dels ciutadans per administrar-la, i també li hauria d'interessar al govern espanyol", ha sentenciat.

stats