CONSULTES SOBIRANISTES

Independentisme en auge

Les consultes del Tirol del sud inspirades en les catalanes forcen el debat sobre la seva autodeterminació

La consulta que es fa des de dissabte a Ahrntal, al Tirol del sud, ha precipitat un debat sobre la independència d'aquest territori en diversos mitjans locals

Unes quatre-centes persones han votat aquest cap de setmana en la primera consulta sobiranista a Ahrntal, Tirol del Sud, que ha comptat amb la participació del català Quim Arrufat com a observador internacional. La consulta a Ahrntal, inspirada en els referèndums catalans, s'allargarà cinc dies per l'extensió i desnivell del municipi. Els mitjans tirolesos i els diferents partits polítics han recollit el debat sobre l'autodeterminació del Tirol, que segons Arrufat "recorda molt al de Catalunya".

En l'acte de presentació de les consultes, regidors de pobles propers van mostrar interès a extendre-les als seus municipis. La premsa local s'ha fet ressò de la consulta pel dret a decidir fent referència, en tot moment, al model català. En la pàgina oficial del partit Llibertat Sud-tirolesa ('Süd-Tiroler Freiheit' STF) s'inclou un apartat amb el recull de les notícies sobre la consulta d'aquesta regió dels Alps que s'han publicat a Catalunya.

Les notícies del canal de televisió 'Rai Bonzen' també dediquen uns minuts al referèndum celebrat al Tirol del Sud i expliquen que estan basades en les consultes que s'han dut a terme a Catalunya. "Tenim l'objectiu, així com es va fer a Catalunya, d'expandir les consultes a altres localitats", ha dit Sven Knoll, un membre de l'STF en el reportatge emès per 'Rai Bonzen', i afegeix que pretenen "posar els fonaments pel futur del Tirol del Sud en direcció a la independència", ha afegit Knoll.

Quim Arrufat, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú que va participar a les consultes com a observador internacional, creu que "s'ha obert un gran debat entre els diferents partits de l'autonomia sud-tirolesa sobre si és el moment adequat, que recorda molt al debat d'aquí". La cooperació entre els sobiranistes catalans i del Sud-Tirol continuarà endavant, i està previst que representants tirolesos participin com a observadors en les consultes per la independència que es celebraran a Barcelona, el proper 10 d'abril.

Més continguts de