Política 12/12/2013

Van Rompuy a Rajoy: "Confio que Espanya continuarà sent un estat unit i fiable de la UE"

En un missatge llegit, el president del Consell Europeu insisteix que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió

Ara
2 min
El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, amb Mariano Rajoy aquest dijous a la Moncloa / EFE

Barcelona"Confio que Espanya continuarà sent un estat unit i fiable de la Unió Europea". Aquest és el missatge que el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha donat aquest dijous a Mariano Rajoy. En la roda de premsa conjunta després de la trobada entre tots dos a la Moncloa, Van Rompuy ha insistit en l'argument que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió i n'hauria de demanar l'ingrés. Ho ha fet a preguntes dels periodistes sobre quin paper adoptarà la UE en el cas que Catalunya s'independitzi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del Consell Europeu, Herman von Rompuy, ha afirmat que amb ell "no li toca" parlar del tema. Amb tot, ha insistit en la teoria que si un territori d'un estat s'independitza queda fora dels tractats de la Unió. Ha estat una resposta que von Rompuy ha llegit paraula per paraula, mencionant els articles i tractats de la Unió que fan referència a com s'accedeix a la UE. Von Rompuy ha assegurat que Espanya continuarà sent un estat "unit i fiable de la Unió Europea".

El president de l'òrgan europeu que reuneix els 28 estats membres de la UE ha assegurat que un nou estat quedaria fora de la UE des del dia de la declaració de la independència i hauria de tornar a demanar l'adhesió i aconseguir el suport "de tots" els membres. Segons Van Rompuy, el nou estat independent podria tornar a demanar l'adhesió utilitzant l'article 49 dels tractats, com ho fan els països que mai han format part de la UE. Escòcia, en el seu llibre blanc, proposa entrar a través del 48 amb un procés de negociació interna, sense haver de seguir els procediments d'ampliació que s'han aplicat, recentment, Croàcia. Amb tot, ha assegurat que "l'adhesió d'un nou estat independent requeriria la ratificació de tots, tots, els estats membres".

Rompuy ha afirmat que, "com a belga", sóc contrari als separatismes, tant al meu país com arreu. Segons el president del Consell Europeu, "cal un esforç per estar units, però val la pena". Amb tot, Van Rompuy ha deixat anar un missatge que no coincideix en absolut amb el que pensa, i fa, Rajoy: "La unitat no significa que els estats no s'hagin de reformar per aconseguir una major descentralització".

stats