COPNSULTES D'INDEPENDÈNCIA
Política 04/04/2011

Mas-Colell, Ruiz i Mascarell són els consellers que ja han decidit votar a la consulta independentista de Barcelona

Ortega no descarta anar a votar i Bozal no ho diu

Acn
3 min

BarcelonaPocs dies abans de la consulta independentista que es portarà a terme aquest diumenge a Barcelona, entre altres municipis catalans, ja han decidit que aniran a votar a la capital catalana els consellers d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el de Salut, Boi Ruiz, i el de Cultura, Ferran Mascarell. Així ho han explicat fonts d'aquestes conselleries a l'ACN. De moment, la vicepresidenta del Govern, Joan Ortega, no descarta anar a votar i s'ho està plantejant, mentre que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, encara no ha votat ni ha donat a conèixer si hi anirà. Els consellers empadronats a Barcelona que participin ho faran de forma privada sense convocar als mitjans de comunicació. A la capital catalana, el president de la Generalitat, Artur Mas, va votar de forma anticipada el passat dijous a un quart de deu del matí a la urna instal·lada a Òmnium Cultural. Les mateixes fonts van remarcar que Mas ho havia fet a títol personal, és a dir, com a ciutadà i no com a president. No va voler desvetllar el sentit del seu vot, tot i que sempre ha assegurat que, si algun dia es fes un referèndum sobre la independència, votaria que sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va dir que no votaria a la consulta independentista de Barcelona del 10 d'abril perquè no podia "deslligar-se" del seu càrrec.

Pel que fa als partits polítics, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, va explicar que l'executiva del partit havia decidit que els dirigents convergents que volguessin participar en la consulta independentista de Barcelona de diumenge ho farien de forma conjunta. Així, ja va avançar que ell exercirà el seu dret a vot amb el candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias. Per contra, el secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va argumentar que ell no votaria en la consulta del 10 d'abril perquè tampoc ho faria si li preguntessin al Congrés.

Per part d'ERC, aniran a votar a Barcelona el seu president, Joan Puigcercós, i el portaveu, Ignasi Llorente, i de Solidaritat el parlamentari del partit Alfons López Tena ja va votar de forma anticipada.

Per contra, cap dirigent del PSC, PP de Catalunya i Ciutadans no anirà a votar cap consulta. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, també va anunciar que no hi aniria a votar ja que no hi ha una opció federalista i això deixa la consulta incompleta. Fonts consultades d'Iniciativa han explicat que si algun representant del partit va a votar ho farà a títol personal.

Candidats a l'Ajuntament de Barcelona

Dels cinc principals candidats a l'alcaldia de Barcelona, tres han confirmat a l'ACN que el 10 d'abril votaran i participaran així de la consulta sobre la independència de Catalunya. Xavier Trias, líder local de CiU, ja fa mesos que va anunciar que s'esperaria al darrer dia del referèndum per emetre el seu vot, i a més, ha explicitat en diverses ocasions que dipositarà una papereta amb un 'sí' a la independència. Igualment, l'alcaldable d'Unitat per Barcelona i líder d'ERC a la ciutat, Jordi Portabella, també acudirà a votar, tot i haver acompanyat ja en diverses ocasions a companys de partit a participar en les jornades anticipades. Per últim, el candidat d'ICV-EUiA a l'alcaldia de Barcelona, Ricard Gomà, també té previst exercir el seu dret de sufragi el mateix 10 d'abril, i ho farà també sense amagar el sentit positiu del seu vot.

Expresidents

Així mateix, representants institucionals històrics han participat en la consulta de Barcelona. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va anunciar que havia votat a favor de la independència per anticipat i també van votar de forma anticipada dos expresidents del Parlament de Catalunya com són Heribert Barrera i Joan Rigol a Nou Barris.

stats