Política 14/02/2012

El cànon de l'aigua s'apujarà un 3% i el dels trams de més consum un 12%

El Govern recaptarà un 25% menys del que tenia previst del cànon de l'aigua

Sara González
2 min

BarcelonaL'acord segellat entre CiU i PP estableix que el cànon de l'aigua s'apugi un 3% pel consum bàsic, tal i com preveia el Govern, i un 12% pels trams de consum abusiu (CiU fixava que fos d'un 10%). La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha explicat que la seva negociació amb el Govern ha aconseguit reduir en un 25% la recaptació que la Generalitat preveia amb la taxa a les subministradores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els principals canvis acordats han estat una moratòria de sis mesos pels ajuntaments per pagar el cànon de l'aigua per donar-los un marge de temps perquè puguin adoptar les mesures necessàries per al'ús d'aigües no sotmeses al cànon, com ara les regenerades o no potables. Amb aquesta moratòria es deixarà de recapta 1,2 milions d'euros.

També es redueix la proposta inicial de la càrrega sobre les empreses del cànon de captació (que baixa del 0,1% al 0,07%) i usos no lliurats (que passarà del 0,25% al 0,2%), amb la qual cosa la Generalitat deixarà de recaptar un milió d'euros més. En cas d'impagament per part del consumidor, l'ACA assumirà el cost del cànon amb la introducció d'un mecanisme que permetrà a les empreses subministradores deduir els cànons repercutits però incobrats. Aquesta última mesura suposa deixar de reacptar 3,3 milions d'euros més, segons el PP.

“La de l'aigua ha estat una negociació intensa, llarga i dura”, ha subratllat la líder popular, que ha afegit que si s'ha arribat a un acord ha estat per “voluntat del PP”, però “també del Govern” per reduir l'impacte del cànon sobre els usuaris, els ajuntaments i els consumidor.

La taxa turística

En el cas de la taxa turística, en quedaran finalment exempts els menors de 16 anys i dues persones computaran com a una unitat familiar. A més, l'impost tindrà un import màxim de 7 pernoctacions. També s'estableix una quota més elevada pels establiments situats a la ciutat de Barcelona, amb la qual cosa 3 euros serà la més elevada i la resta serà de 2,5 euros, 1 euro o 0,5 euros.

Si inicialment s'havia de destinar un 25% de la recaptació a les administracions locals, aquest percentatge s'eleva al 30%.

stats