Política 22/02/2016

La contra rellotge del PSOE per tancar un pacte d'investidura

Pedro Sánchez vol tancar un pacte amb Albert Rivera per pressionar Podem

Sara González
3 min
Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera

BarcelonaL'agenda del PSOE té fixada per al dia 27 de febrer una consulta a la seva militància per valorar el possible acord de govern amb el qual Pedro Sánchez es presentarà al debat d'investidura previst per al 2 de març. A hores d'ara, però, el líder dels socialistes té les mans buides i només compta amb els seus 90 diputats. És per això que Sánchez encara a partir d'aquest dilluns una contra rellotge que li haurà de permetre demostrar que és capaç de sumar suports, encara que siguin insuficients. De moment, Ciutadans ha estat la formació amb qui més aproximacions ha fet, però aquest dilluns també començarà a seure a la taula amb Podem, que justament li reclama que deixi ja de negociar amb Albert Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Que Sánchez i Rivera tanquin un acord pot ser qüestió d'hores i es tractaria d'un pacte que aniria més enllà de la investidura. De fet, en la política fiscal, la laboral –la formació taronja defensa el contracte únic– i el paper del Senat són els tres punts candents que per ara han demorat l'entesa. Tot i que sumen només 130 diputats dels 350 del Congrés i, per tant, es tracta d'una suma del tot insuficient, a tots dos els interessa l'escenari del pacte.

El primer, per pressionar Podem i assenyalar-los com els responsables de decidir si hi ha o no un govern de canvi, i el segon, per exhibir que, malgrat haver obtingut una quarantena de diputats que inicialment els condemnava a la irrellevància parlamentària, poden jugar un paper central en la política espanyola. Ciutadans, però, tampoc vol ni sentir a parlar d'un govern amb la participació de Podem, i per això tornarà a reclamar, si tanca un acord amb el PSOE, que el PP entri al tauler de joc. La direcció dels populars es reuneix justament aquest migdia per decidir l'estratègia a seguir.

Els socialistes, però, han dit per activa i per passiva que en cap cas pactaran amb el PP. El desig de Pedro Sánchez seria sumar Podem a aquest acord, on també hi hauria Ciutadans, una estratègia que veuen amb bons ulls els 'barons' que temen un acord de govern només amb Pablo Iglesias. Difícil ho té, però, per aconseguir-ho quan Ciutadans i Podem es veten mútuament. Sigui com sigui, l'equip negociador del PSOE es reunirà aquest dilluns a la tarda amb el de Podem, Esquerra Unida i Compromís per explorar un acord. La seva estratègia pivotarà entre deixar en mans de la formació lila si se sumen a l'acord del PSOE i Ciutadans per fer un "govern de canvi" o bé deixar que el PP torni a governar. "Esperem que Pablo Iglesias no sigui l'última i única esperança de Mariano Rajoy", ha assegurat el portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, en una entrevista a TVE.

La setmana passada, Iglesias, que va posar sobre la taula de negociació una proposta de màxims que inclou com a "imprescindible" un referèndumproposta de màxims"imprescindible" un referèndum a Catalunya, ja va deixar clar que no pensa entrar en el joc del "bipartidisme". De fet, des d'En Comú Podem van avisar els socialistes que Ciutadans no està sent altra cosa que "una crossa" per alimentar la gran coalició entre socialistes i populars.

Amb tot, el PSOE encara les negociacions amb Podem lamentant que Iglesias "sempre" hagi posat "qüestions prèvies". López ha subratllat que de cap manera acceptaran un "referèndum d'autodeterminació" a Catalunya i tampoc un pla de govern que suposaria 96.000 milions més de deute públic.

stats